Överträning?

Fråga:

Hejsan!

Jag har haft ont i halsen nu i nästan tre månader (körde mitt sista ”riktiga” pass 4 november) och vet inte vad jag ska göra. Jag är van vid att träna fem gånger i veckan och har väl ibland kört på lite väl hårt utan att riktigt lyssna på kroppen till hundra procent. Jag har varit kontakt med sjukvården vid ett flertal tillfällen och tagit prover vid två tillfällen (bakterieprover och blodprov) men dessa har inte visat på att något skulle vara fel. Ändå har jag ont i halsen konstant, vissa dagar mer och andra mindre.

Nu när jag själv börjat analysera har jag funderat på om det kan vara överträning i någon form. Innan jag först drabbades av halsontet var jag inne i en period när kroppen inte riktigt svarade, jag var ute och sprang men benen kändes som bly och spinningen var en pina. Nu har jag som sagt inte tränat sedan 4 november, mer än några ytterst lugna ”provträningar”. Jag höll uppe helt mellan 7 december och 9 januari och har inte provat mer sedan dess då jag upplever att det blev sämre efteråt. Vid jul, när jag träffade folk och så, och efter kalas och liknande har det också blivit sämre efteråt. Vid stressade situationer känns det också som att det förvärras. Min sambo är sjukskriven för en ovanlig magåkomma och vid ett tillfälle var jag tvungen att ringa ambulans efter att han blivit dålig och då blev halsen också sämre.

Nu har jag varit hemma från jobbet en hel vecka och försökt vila (dock mådde sambon riktigt dåligt igår vilket gjorde att kroppen blev stressad och halsen sämre) men det känns inte som att det ger den effekt jag vill ha. Kan det vara så att någon form av överträning har del i det hela? Är kroppen i stress? Hur kan man komma till rätta med detta i så fall? Just nu mår jag inte bra någonstans eftersom jag inte kan leva mitt liv (och träna) som jag vill och det känns som att sjukvården inte tar mig på allvar utan säger att jag ska vila så går det över så småningom. De ger mig inga verktyg och det är riktigt frustrerande.

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Mvh
Josefine

Svar:

Utmattningssymptom/syndrom är en av flera möjliga diagnoser i ditt fall, med den beskrivning du lämnar. Utmattning är den allmänna termen och överträning den för idrottare specifika. Jag noterar din frustration och besvikelse över att det inte hjälpt med basal undersökning eller vila.
Du kan själv läsa på under ”artiklar” på idrottsdoktorn.se om överträningssymptom/syndrom, och jämföra symptomfloran med din egen. Om du känner igen dig bör du träffa någon som har erfarenhet och kan bekräfta eller utesluta sådan diagnos. Sådan kompetens finns t ex på min mottagning, där vi arbetar i team; doktor, psykolog och fysioterapeut. Behandligen innehåller bl a beteendeförändring, funktionsförbättring och stresshantering, jämte särskilt avvägd fysisk aktivitet, vilket individanpassas.