övervikt+ diabetes o tungt att motionera
Hej!
Jag är 51 år, 170 lång o väger 89 kg. Har diabetes sedan jag var 15 år som är ganska välställd. Men….trots att jag går på spinning 1d/vecka, går stavgång 2 d/vecka ca 25 min. o lugnare promenader på ca 1-1,5 timmar 3-4 dagar/vecka har jag ingen konditon alls och övervikt på kanske 25 kg. När jag nu fick för mig att börja jogga så svullnade fästet vid knäet och jag hann bara jogga 2 dagar innan detta hände. Så gick det med den konditionsträningen….och jag joggade bara mellan 10 lyktstolpar, gick 10 och joggade åter mellan 10 lyktstolpar.totalt kanske 4-5 joggingdelar o lika mycket gångdelar. (kändes som ett enkelt sätt att ”intervallträna”. Ofta kan jag få insulinkänning då jag tränar lite på ex. spinning och får då äta sött och får åter i mig kalorier jag varken vill eller behöver ha. Och som sagt ju tyngre jag är desto trögare går ju allt, men jag kommer liksom inte ur det. Och trist nu då jag verkligen försökte öka på med lite jogging i lugnt tempo, pyttesträckor så fungerade det inte och nu har jag så ont i benet att inte ens stavgång eller spinning känns möjligt utan får gå långsammare promenader igen. Hade inhandlat löparskor på löplabbet för 1400 som provades ut på ett löpband så jag ville verkligen vara noga.Hade nog behövt beställa tid, men känns som att jag ändå inte har ekonomi att fullfölja ev fortsättning, så har du något tips om hur jag kan göra för att fixa mig ur detta för jag trivs inte alls med min övervikt som bara ökar år från år och kondisen är katastrofalt dålig och uppenbart är min kropp för tung att tränas med? ….mvh/Irene
Svar:
Hej!
Diabetes med komplikationer i form av kraftig övervikt är svårbemästrat och kräver noggrann handledning och monitorering. Tyvärr har husläkarna sällan den detaljkunskapen. Ibland kan man få bättre hjälp av en kunnig och erfaren diabetssköterska, eller någon specialist i idrottsmedicin och/eller diabetologi. På vår klinik, IMES, handlägger vi den typen av frågeställningar dagligen. En annan instans som är värdefull är diabetesdagvård på en diabetesmottagning (som består av ”kurs” under 1-2 veckor), till vilket du kan få remiss av din husläkare.
Du har en betydande övervikt, som i sig spelar stor roll för regleringen av din diabetes och risken för komplikationer, samt inte minst ditt allmänna välbefinnande. Ju mer övervikt desto större behov av insulin, vilket i sin tur oftast leder till ökat intag av energirik näring, t ex snabba kolhydrater, vilket leder till ökad övervikt o s v, det man kallar för metabolt syndrom. Man måste därför noggrannt detaljstyra vad du äter och hur mycket kalorier du gör av mej, vilket kräver ingående kunskap och pedagogisk förmåga hos den som skall motivera och stödja dej i detta. En annan komplikation är att din övervikt lätt skapar överbelastningsbesvär, t ex i form av muskel- och seninflammationer, vilket sannolikt är det du har just nu. Detta kräver särskilt omhändertagande, och man bör också ta hänsyn till denna ökade risk när man lägger upp ett program för din fysiska träning.
Sedan man upprättat en rimlig konkret plan med tydliga mål bör man kunna tillåta dej att ha ett något högre blodsocker under tiden för viktreduceringen, detta för att slippa den onda cirkeln beskriven ovan. Det naturligtvis förutsatt att du inte har övriga allvarliga komplikationer av din diabetes. För att lyckas behöver du således en bra handledning, i syfte att lära dej att hantera situationen bättre än idag, så bra att du kan motionera i den omfattning som krävs för din diabetessjukdom, och så att du upplever faktiska fördelar med det.
Tips och mer ingående info om diabetes och fysisk aktivitet kan du själv läsa om i FYSS (www.fyss.se – finns nu också i patientversion att köpa) som undertecknad en gång i tiden sjösatte. Du kan också få hjälp via oss på mottagningen IMES/www.idrottsdoktorn.se.