Överviktproblem

Fråga:

Hejsan. Jag är en kraftigt överviktig kille på 16 år som länge har försökt gå ner i vikt men aldrig lyckats särskillt bra. Nu ska jag snart flytta hemifrån och tänker då försöka igen då det blir lättare att kontrolera vad jag äter mm. Trots min övervikt så är jag ganska nöjd med min kropp utom på en punkt. Magen. Den är verkligen stor och nu behöver jag lite råd om vilken slags träning som kan vara bra för fettförbränning i magtrakten.

Vill även veta om det finns nåt bra sätt att träna upp armarna. Vore tacksam för råd på dessa punkter.

Svar:

Hej!
Du kan inte bränna bort ditt fett på magen genom någon särskild form av träning. När du förbränningstränar kommer kroppen att ta fett från alla ställen samtidigt, oavsett vilken aktivitet du ägnar dej åt. Däremot kan du minska ditt midjemått med att träna dina bukmuskler. När dessa blir tajtare och mer tränade kommer de att håla bukinnehållet tillbaks, och magen blir då plattare. De flesta överviktiga har förslappad magmuskulatur, vilket är en viktig komponent i bukens utseende. För tips om fettförbrännande aktivitet, se tidigare artiklar på PrimaVi och övriga frågor o svar i samma ämne.

När det gäller hur man skall träna styrketräning behöver man personlig instruktion för att lära sig att träna. Jag föreslår att du vänder dej till ett välrenommerat och seriöst gym eller en idrottsförening där man erbjuder personliga instruktörer. Det brukar inte vara särskilt dyrt och är väl investerade pengar.