PFSS+ondare efter simning

Fråga:

Hej – Jag ramlade och slog i knäskålen vid löpträning för 5 månader sen. Efter ca två månader hade jag via cykling, gång och stegrad löpningsmängd kommit tillbaks. Jag har också hela tiden simtränat utan problem. Jag har stärkt upp musklerna runt mina knän med rehab styrketräning och gjort rätt stretch övningar. Det har blivit bättre och bättre. Jag känner inget i knäna direkt efter löpning – kan vara öm och ha lätt molande värk dagen efter men det blir sakta bättre. Jag cyklar till och från arbetet varje dag. Det brukar rekommenderas som alternativ träning vid PFSS. Men jag misstänker att det nu gör att jag har känningar i knäet igen. Simning brukar också rekommenderas som rehab vid PFSS. Men även fast jag simmar frisim med dolme – arbetar bara med överkroppen – får jag verk efter träning i knäet. Kan det ha att göra med att när jag ligger i bassängen så ligger benet helt sträckt och knäskålen trycker inåt? Och samma sak vid cykling – att knäskålen trycker inåt när benet är helt sträckt? Är bröstsim benspark bättre än crawl spark. Kan jag simma? Vilket simsätt är bäst? Och ska jag ställa in cykeln på något speciellt sätt? Tack!!

Svar:

PFSS (patellofemoralt smärtsyndrom), eller främre knäsmärta är något av en ”slasktrattsdiagnos”, d v s där man uteslutit andra kända orsaker/diagnoser till smärtan i främre delen av knät. PFSS har därför många skilda orsaker från fall till fall, och är en vanlig diagnos. Behandlingen bör därför individaliseras, vilket kräver engagemang hos den som designar rehabträningen, och varieras. Träningsinnehållet bestäms till stor del av att träna på sådant sätt som inte smärtar eller ökar smärtan, samt att variera träningsinnehållet så att man kommer åt att träna flera kvalitéer över tid. Prognosen är god vid rätt upplagd träning.
Frågan om huruvida din simning/cykling är bra eller inte, och hur du skall simma/cykla måste således avgöras av om det ger smärta eller inte; d v s genom att pröva sej fram. Sannolikt bör cykling med så utsträckt ben som möjligt (hög sadel), liksom simsätt där benen hålls utsträckta (crawl) vara mest fördelaktigt, eftersom det belastar knäskålen och knäleden mindre. Detta naturligtvis förutsatt att diagnosen är korrekt.