Plantar Fasciit som inte läker.

Fråga:

Hallå! Har Plantar Fasciit som jag fick för ca: 4 år sedan. Var då gravid o löptränade inför några lopp. Problemen kom när jag började att springa över 1 mil. Hade bra o utprovade löparskor men sprang en hel del på asfalt o var som sagt gravid i 2:a månaden. Pga att jag var gravid o sedan ammade så var Voltarén uteslutet. Jag har vilat, stretchat, sjukgymnastik, akupunktur, stöt-terapi och inget hjälper!!! Jag kan inte gå utan skor eller tofflor. Inte ens duscha utan mina crocs:-(. Snälla hjälp mig bli bättre. Vill så gärna kunna gå/träna igen utan smärta. Mvh Tina

Svar:

Hej!
När man har plantar fasciit brukar besvären försvinna på relativt kort tid om man eliminerar orsaken. Det faktum att du har besvären kvar säger mej att man inte åtgärdat orsaken, alternativt att diagnosen inte är korrekt. Vila brukar aldrig hjälpa, och stretching, ”sjukgymnastik”, akupunktur och stötvågsterapi har ingen som helst dokumenterad effekt på detta tillstånd. 
Först behöver man säkerställa att det är rätt diagnos, genom att undersöka. I undersökning framkommer oftast vad som förorsakar överbelastningen, t ex felaktig träning, felaktiga skor, för liten fotstödyta et c. Sök hos husläkare för remiss till ortoped eller sök på egen hand hos idrottsläkare, så att en adekvat undersökning kan göras.