Plötsligt svag i axeln

Fråga:

Hej har gymmat i ett par år och aldrig haft problem med axlarna. Nu två senaste gympassen när jag har tränat axlar så har jag haft problem med min högra axel som även har varit min starkare axel. Orkar inte ens lyfta halva vikten som jag brukar lyfta med i tex hantelpress med hantlar. Värt att notera är att det gör inte ont och vänstra axeln funkar normalt. Även o bänkpress märker jag att när jag lyfter vill högra axeln inte orka med och börjar nästan vika sig om ni förstår vad jag menar. Har ni några tips eller rekomendationer skulle jag upskatta det.Tack på förhand.

Svar:

Förutsatt att du inte använder smärtstillande läkemedel gör frånvaron av smärta/obehag ditt fall lite ovanligt. Överbelastning brukar alltid åtföljas av mer eller mindre smärta, vilket är en av komponenterna i inflammation – kroppens mekanism för läkning av skada.
Man kan tänka sig att dina besvär genereras från nackryggen, en inte helt ovanlig skadelokal hos kraftidrottare, men även i det fallet brukar det, oftast men inte alltid, åtföljas av smärta.
En annan mer ovanlig orsak är nervinflammation av någon sort (t ex MMN för att nämna någon av de ovanligare neurologiska sjukdomarna).
Om besvären håller i sig bör du träffa din husläkare för utredning, som kan inledas med bl a en MR halsrygg. Om husläkaren är osäker, och besvären består, bör denne remittera till sjukhusbunden specialist.