Problem med bröstet

Fråga:

Hej!

För cirka tre år sedan fick jag ont i bröstet av okänd orsak. Smärtan var belägen strax till höger och provocerades av rörelse med högerarmen. När det var som värst gjorde det riktigt ont att bara lyfta några kilo i vissa vinklar. Fick rådet av min idrottslärare att träna bröstmusklerna med låg vikt och många repititioner. Jag följde rådet och det blev bra. Jag började också stretcha bröstet genom att ställa mig mot ett hörn med händerna knutna bakom huvudet och trycka mig framåt med armbågarna som tar emot vid väggen. Det knakade rejält i bröstet både nu och då. Men i samband med att det blev bra slutade jag också med den träning som eventuellt provocerat fram skadan (brottning). Nu brottas jag igen och jag har klarat mig utan smärtor under flera månader. Men vid årskiftet kom smärtorna tillbaka. Jag vet inte heller den här gången vad det var som provocerade fram smärtan initialt. Men nu så blev jag symptomfri efter några veckor efter att jag tagit det lugnt med armhävningar och så vidare. Men under ett träningspass blev jag lagt på nacken och vikt med fötterna över huvudet och fick 110 kg pressandes på rumpan så jag veks ihop. Då kände jag hur smärtan kom tillbaka. Och nu har den inte försvunnit på över en månad. Även nu är det i vissa vinklar med armen som det är värst. Jag har hela tiden misstänkt att det är något problem med muskelfästet, men i samband med den händelsen så började jag fundera på om det kan vara nåt med bröstplattan. Vad har ni för råd för att bli av med besvären?

Svar:

Vanligaste orsaken till bröstsmärta är inte hjärtproblem, utan ”intercostal muskulär dystoni”, d v s kramp/smärta i musklerna mellan revbenen. Det är ofarligt men obehagligt, läker av sej själv. En annan vanlig orsak, som kan komma periodvis, är Morbus Tietze, eller Tietzes sjukdom, som består i en inflammation i leden mellan bröstbenet (sternum) och ett eller flera revben. Det kan komma sponant men även vid belastning. Det är också en ofarlig åkomma, och läker av sej själv. Ibland väljer man att injicera kortison i den drabbade leden, ibland med riktigt bra resultat. Sällan hjälper antiinflammationsmedicin i tablettform. Hos vissa idrottare, såsom inom brottning, är det också vanligt med pectoralismuskelinflammation (brösmuskelinflammation), antingen i muskeln eller i dess sena, som orsak till bröstsmärta. Det beror på överbeöastning, med en inflammationsreaktion som följd. Det behandlas med stretching och särkild träning, ibland med tillägg av manuell behandling/töjning. 
För att veta vad som är lmpligt för dej behövs en undersökning med diagnos. För korrekt diagnos behöver du träffa någon med kunskap och erfarenhet av problemområdet. Din idrottsläkare är förstahandsval, i andra hand idrottsmedicinskt utbildad naprapat eller sjukgymnast.