Problem med högerknä

Fråga:

Hejsan, jag har nu i ca två månader haft problem med mitt ena knä, det svullnar upp i knävecket men lägger sig sedan efter en dag. Symtomen uppkommer ofta när jag gått en tid i platta converse tex.

Det hela började när jag var på uttagning till polishögskolan och gjorde harres test där jag ”översträckte” knäet. Det svullnade upp men la sig efter någon dag och jag körde på. Någon månad senare var jag på en millitärövning och gick en längre tid med tung packning och jag sprang även med kängor ett par km. Men jag minns inte att det blev något problem förutom att jag var lite öm efter det. Sen åkte jag på semester ett par dagar senare, spelade volleyboll i en vecka och sen dess har knäet varit dåligt. Känns lite svullet, kan inte sträcka ut det helt på morgonen men det ger med sig efter ett par minuter av rörelse. Jag har besökt läkare och en sjukgymnast de båda säger att det är en överansträngning och att korsbanden och minisken är bra. Men jag är ändå orolig, bör jag söka hjälp igen eller kan ta det ännu längre tid innan det blir bra?

Svar:

2 månder med knäsvullnad (vilket kan tydan på vätska i knät) är inte bra och behöver undersökas. Knäsvullnaden kan inte uteslutas bero på en skada eller retning inne i knäleden. Om din läkare är van vid knäundersökningar är mitt förslag att du vänder dej dit igen. I annat fall bör din idrottsläkare eller en ortoped kunna avgöra vad som bör göras.