Problem med knä vid cykling

Fråga:

Jag tränar inför triathlon och har under en tid nu ökat min träningsmängd till att nu vara ganska hög (1-2 pass per dag). Nu har jag dock börjat få ont i höger knä när jag cyklar, smärtan kommer efter ca30-40min cyklande och blir därefter värre och värre ju längre jag cyklar tills det gör väldigt ont. Jag tror smärtan kommer ifrån där inre breda lårmuskeln fäster mot knät, eller iaf i den regionen av knät.
Smärtan uppkommer varken när jag springer eller simmar (trots hög belastning) och jag undrar vad som kan vara problemet och hur jag blir av med det?

Svar:

Orsaken är troligen att du överanvänder en del av lårmuskeln. Det är relativt valigt hos cyklister att detta sker p g a att pedal/dina skor och clips inte är rätt vinklade, och/eller att du sitter för lågt på sadeln. Bäst är att konsultera en cykelspecialist (finns ofta anknutna till cykel- och triathlonklubbar) som hjälper till med optimal vinkling och sadelhöjd. Själv kan man också pröva att justera, d v s att höja sadeln någon centimeter eller vinkla om clipsen/pedalen 2-5 grader för att se om det blir någon skillnad.