Problem med ljumskar som inte vill läka

Fråga:

Sedan sex år tillbaka har jag haft problem med mina ljumskar. Jag är en aktiv fotbollsspelare som försöker träna när det går. Ibörjan trodde jag att det var en sträckning i ljumsken. Men det blev aldrig bra! Så jag gick till en idrottsläkare. (Efter ca 6 mån) Efter några besök fick jag en kortisonspruta. Det blir bra i ca ett halvår sedan kommer det tillbaka. Under sex år har jag fått två sprutor i den ena ljumsken ochen i den andra. Nu det senaste året har det varit bra. Men nu börjar det att kännas igen. Så rätt som det är så ”brister det” Sedan går det aldrig över! Det verkar inte hjälpa med vila eller med ”rätt” träning för ljumskarna. Läkaren trodde det kunde vara kronisk inflamation!!! Vad gör man åt detta??

Svar:

Någon ”kronisk” och obotbar inflammation tror jag inte alls på. Sannolikt har man inte åtgärdat problemets orsak, utan bara kommit åt sekundära fenomen och symptom. Man behöver därför göra en noggrann undersökning och ta ställning till orsaken. Därefter behöver man göra upp en rehabiliteringsplan, vilket minst omfattar 3 månaders anpassad träning förutsatt att man gör det på rätt sätt.

En ofta förbisedd orsak till ljumsksmärta är inklämning av en särskild nerv i området, som nästan helt kan likna en muskelinflammation. Den som är mest kunnig på detta är doc. Jan Ekstrand i Linköping, som ju varit fotbollslandslagets läkare under många år. Han har publicerat flera rapporter och artiklar.

En annan orsak är vissa former av bukbråck, vilket måste uteslutas.

Det viktiga är att göra en ny noggrann undersökning. En ortoped eller idrottsläkare som är särskilt inriktad på fotbollsmedicin borde kunna hjälpa dej med det. Observera att alla som kallar sig ”idrottsläkare” inte har tillräcklig utbildning och erfarenhet.