Problem med ont i knäveck under cykling

Fråga:

Hej. Har sedan flera år tillbaka problem med smärta i knäveck och överkant på vaden. Cyklar ca 1200 mil per år. Problemen blir värre när jag byter till vintercykeln (CX cykel). Har provat att sänka sadeln och blev kortvarigt bättre men inte på längre sikt.

Svar:

Överbelastning av någon struktur är aktuellt i ditt fall; muskulärt eller ledbetingat. Att vintercyklande innebär mer smärta är ett resultat av större kraftuttag i momenten. Vanliga skador vid smärta i bakre knäregionen: Översträckning av lårets böjsenor (hamstrings), lokaliserade till det inre/mediala knävecket, som kan bero på felaktig sadelhöjd eller sadelposition för långt bak. Bakercysta, som består av en bristning med säckbildning av knäkapseln. Ovanligare är problem från leden mellan skenben/tibia och vadben/fibula, då smärtan är lokaliserad till det yttre/laterala knävecket.
Pröva först själv att sänka sadelhöjden ytterligare och/eller förkorta sadelpositionen, och om det inte är hjälpsamt skulle en undersökning (och svar på frågorna när? var? och hur?) vara upplysande. Om du är medlem i en klubb är det lättaste och bästa att fråga klubben om hänvisningssjukgymnast/naprapat. En sådan besitter erfarenhet nog att göra en undersökning som ger svaret på frågan om vad som bör göras.