Problem med stukad fotled

Fråga:

För ungefär ett halvår sedan så stukade jag foten(utsidan). Under de 2 kommande månaderna rev jag upp skadan 3 gånger. Jag har varit hos läkare och röntgat utan resultat. Jag har även varit hos sjukgymnast och fått hjälp med rehabilitering. Idag kan har jag fått tillbaka en stor del av stabiliteten och styrkan. Jag dansar och de problem som jag fortfarande har kommer under balettövningar då kan jag inte böja foten framåt, som en båge.
Det är som att foten låser sig i ett visst läge. Jag har tränat böjningen under flera månader utan resultat. Under vissa rörelser så gör det även ont runt fotleden och området kring fotknölen sväller upp. Vad beror det på? Är inte skadan läkt? kan något ledband ha gått av? Vad kan det vara som gör att jag inte kan böja foten framåt? Hur lång tid tar det normalt för en fot att läka och återfå sin rörlighet och styrka?

Svar:

För att svara på vad som är fel i din fot behöver man undersöka dej. Det är inte ovanligt att svullnad av foten efter en stukning (fotledsdistorsion) kvarstår flera månader, beroende på hur stor skadan var och hur man tagit hand om den från början. I och med skadan uppstår en inflammation som i gynnsamma fall bör vara läkt på 3 månader. Efter återfall fördröjs läkningsprocessen. Funktionsbortfall (”låsning”, såsom du nämner) är undantag som bör bedömas av läkare. En förutsättning för att minska återfallsrisken och garantera full funktion är dels att ligament och andra strukturer är hela och dels att rehabiliteringen sköts på rätt sätt. Naturligtvis är du välkommen att beställa tid hos oss för bedömning om du så önskar. Skriv då till

//
\n
////

//

////
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

//

////
och hänvisa till denna kommunikation.

< Föregående   Nästa >