Problem med utsidan av foten som inte vil ge sig

Fråga:

Hej!
jag har sedan en längre tid försökt att rehabilitera min vänstra fot. Problemet uppkom under en innebandymatch, förmodligen i en vändning. Smärtan var direkt på utsidan av foten, vid lilltån och ca en decimeter neråt. Jag har hela min karriär spelat i skor som varit väldigt små. Därav har lilltån på denna fot fått en konstig ställning, den är påväg under tån intill kan man säga.

Detta har jag behandlat genom att främst köpa bredda skor, och ha specialtillverkade skosulor, för att på så sätt bygga upp det främre fotvalvet. Samt att jag under en vccka åt antiinflammatoriskt samt avlastade foten.

Detta har gett en del framgång, men jag känner fortfarande av detta och utsidan, vid lilltån och en bit ner är fortfarande röd.

Kan springa i skogen, men känner ibland av det efteråt

Har du någon aning om vad detta kan vara?

Svar:

Fotdistorison” benämner man detta när man inte exakt kan definiera skadan. Din historia med besvär från lilltån p g a trängsel i skon talar för att området är känsligt, och är en delförklaring. Om området inte är svullet tycker jag det bästa är att avvakta och fortsätta med normal aktivitet. Om det finns en lokal svullnad bör man söka läkare för att utesluta fraktur (benbrott på lilltåns mellanfotsben), vilket möjligen kompletteras med en vanlig röntgen om man är osäker.