Problem med vad och fotled

Fråga:

Hej,

Har under en tid nu haft problem med min högra vad och mitt vänstra fotled, i samband med att jag promenerar eller joggar.

Efter ett tags rask promenad (eller ännu snabbare om jag joggar) så känns det som min vad svullnar upp och jag får kramp och får svårt att sträcka ut fotleden ordentligt. Vaden känns väldigt hård och jag har en fettknöl på smalbenet som växer till sig och buktar ut mer än den brukar.

Med mitt vänstra ben är det dock tvärtom, får ingen svullnad, men får väldigt svårt att vinkla fotleden uppåt (dorsalflexera?).

Problemet kvarstår oftast i några timmar och i värsta fall har jag känningar några dagar efteråt.

Jag är överviktig och försöker gå ner i vikt men det är otroligt svårt när man inte ens kan ta ordentliga promenader utan bekymmer.
Jag har även ställt upp i Stockholm marathon i år, men just nu ser det mörkt ut. Planen jag (och min far) hade var att promenera genom loppet, men en rask promenad på 6 timmar är uteslutet om jag inte ens kan gå i 30 minuter utan problem.

Vad kan det vara för fel på mina ben och vad kan jag göra åt saken?

Svar:

Beklagar, men det är inte möjligt att utan spekulationer uttala sig om orsaken till dina besvär utifrån de uppgifter som står till buds.
”Knöl på underbenet som växer” och ”vaden känns väldigt hård” bör i sig undersökas för att utesluta allvarligare åkomma.
För att få större klarhet bör du i första hand söka på ordinarie tid hos din husläkare, som i förekommande fall kan remittera dig vidare.