problem med vader och domningar

Fråga:

Hej! Jag är en tjej på 22 år som börjat ta tag i det här med motionen. Jag är ute och går en runda på 4km 4 dagar i veckan
Mitt problem är att mina vader är stumma och låser sig och gör väldigt ont första 2 km. Efter det känner jag inte av vaderna så mycket för då ”somnar” både fötter och vader och det blir ett väldigt obehag. Nu efter två veckor har även vänstra benhinnan börjat smärta ordentligt. Jag har försökt med allt! Bra ordentliga skor, dricka mycket vatten, dra ner på kaffe, stretcha och stödstrumpor. Vill verkligen kunna gå ut och gå men det känns som att det blir värre och värre. Vad ska jag göra?

Svar:

Det går inte helt säkert att ställa en diagnos på dina uppgifter. Underbensproblem när man sätter igång med löpning/gång är mer regel än undantag. Orsaken är för det mesta att man tar ut mer kraft än vad man har förmåga att tåla, d v s överbelastning. F f a om man varit inaktiv och har övervikt tar det ganska lång tid för vävanderna att anpassa sig till ny typ av belastning. Knepet är, om man stöter på besvär, att börja om från början på nybörjarnivå, och trappa upp aktiviteten långsamt. När det gäller löpning har IMES ett standardschema, RLS, som man även kan använda vid gång. Läs mer om detta här. 
En annan, parallell aproach är att förebygga besvär genom att träna de specifika kvaliteer som man vet ofta saknas hos nybörjare: Styrka och stabilitet i underben. För att vara så effektiv som möjligt behövs manuell träningsinstruktion, t ex på Löparklinken.
Läs mer om underbensproblem på Löparhälsa.
Mer detaljerad diagnostik kräver fler uppgifter och undersökning, vilket kan fås via sjukgymnast/naprapat med löpinriktning, eller hos idrottsläkare.