Problem vid längdåkning

Fråga:

Hej!
Jag är en 19 årig kille som sysslar med längdåkning.Jag har ett problem när jag åker skate (skridskoskär) Jag får så ont just ovanför foten ungefär vid benhinnorna. Jag blir stum och får otroligt ont. Jag har inga problem när jag springer eller åker klassiskt. Utan problemen infinner sig enbart med skate. Smärtan går över när jag slutar åka.
Fenomenet infinner sig oftast vid tävling men kan också ske under träning. Om jag har tur så går det över efter ett tag. Skulle vilja veta vad det här beror på eftersom det hämmar min satsning på längdåkning.

Svar:

Hej!
Din skada beror sannolikt på överbelastning. ”Vid benhinnorna” är ett stort område med många strukturer, och det är svårt utifrån din beskrivning närmare avgöra exakt vad som är överbelastat, och därmed också varför. Möjligen behöver själva skon bättre anpassas efter din fottyp och skating. Möjligen behöver du också särskilt upplagd träning. Om det hindrar dej så mycket bör du ta det på allvar och söka upp en idrottsläkare för närmare diagnostik. Sådan finns t ex hos oss på mottagningen IMES/Idrottsdoktorn.se, dit det är lätt att beställa tid via formuläret på hemsidan, www.idrottsdoktorn.se.