Projektledare

Fråga:

Hej!
Jag är 26 år och skulle vilja gå ner cirka 5-10 kilo i vikt. Jag har alltid promenerat ganska mycket och försöker gå ut och gå i ganska snabbt tempo två gånger i veckan cirka 60 minuter, utöver det vardagliga til och från bussen cirka 30 minuter sammanlagt per dag. Ungefär en gång i veckan cyklar jag på min träningscykel också, ganska snabbt (ca. 30 km/h) i minst 40 minuter.
Jag äter tre mål mat om dagen och ibland frukt eller något till mellanmål.

Jag har fyra frågor:
Måste jag träna mer för att verkligen börja gå ner i vikt?
Hur ska jag lägga upp mina kostvanor/ mängd mat -hur många mål mat varje dag?
Hur lång tid ”har man på sig” efter ett träningspass att äta för maximal fettförbränning?
Vilket motstånd ska man ha på träningscykel och i vilken hastighet ska jag cykla för att bränna maximalt med fett?

Tacksam för svar!
/ maria

Svar:

Hej Maria!

Svar: 1) Nej! Men läs artikeln om fettreducering på PrimaVi:s förstasida så ser du att träningsinnehållet är viktigare än mängden träning.

2) Sprid ut matintaget till 4 måltider samt 2 mellanmål. Då blir mängden mat mindre vid varej tillfälle, och blodsockerhalten jämnare, vilket gör dej mindre hungrig och befrämjar förbränningen av fett. Räkna ut hur mycket du behöver äta med hjälp av den interaktiva kaloritesten på PrimaVi:s förstasida.

3) Det spelar inte så stor roll för förbränningen, men för att spara muskelmassa är det viktigt att äta något så snart som möjligt efter passet.

4) Du ska ha det mostånd och den hastighet där du ligger på runt 60-70% av din maxpuls, vilket inte är särskilt ansträngande.