Proteintillskott, finnar och trötthet

Fråga:

Jag styrketränar upp till fem gånger i veckan och intar ett proteinpulver som heter ”Myoplex”.
Problemet är att jag får problem med finnar i ansiktet pga drycken. Då jag tillfälligt slutar med intagen så försvinner också finnarna. Vad beror detta på? Är det någon ingrediens som brukar finnas i proteinpulver som framkallar finnarna? Finns det något proteinpulver som ej framkallar finnar?

Nu till en annan fråga. Blir ofta väldigt trött i huvudet och kroppen efter att tränat styrketräning eller kondition. Jag får alltid höra att träning gör en pigg. Ska jag lösa problemet med snabb kolhydrat-intag direkt efter träning eller finns det något tillskott jag kan köpa som intas för att känna sig piggare efter träning?

Tacksam för svar.

David

Svar:

Hej David!
Ditt problem med finnar av proteintillskott är väl känt. Det finns olika möjligheter till vad som orsakar det hela. Vanligast är att det totala proteinintaget är för stort. Det är en myt att man skulle behöva äta mer protein när man styrketränar. Styrketräningen är däremot energikrävande, vilket gör att det totala energiintaget bör ökas för bästa träningseffekt. Om man ökar enbart proteinintaget för att få mer energi kan man råka ut för bieffekter i form av ökad acne, gaser i magen, lös avföring, trötthet, muskelsvaghet (!) och huvudvärk, m m. En annan tänkbar orsak är om proteintillskottet innehåller choklad, som vissa personer är extra känsliga för, och som ibland ger acne. Jag föreslår att du undviker proteintillskott och i stället äter bra vanlig mat. Om du ändå absolut måste äta något pulver bör du välja något som är balanserat med kolhydrater, t ex Twinlabs Gainers Fuel eller liknande.

Din trötthet och huvudvärk kan man också misstänka härrör sig från proteintillskottet, alternativ att du allmänt får i dej för lite energi. Byt ut proteinet mot balanserad kolhydrat-proteinblandning eller enbart kolhydrater. Se till att fördela matintaget så jämnt som möjligt över dagen. Ät gärna något direkt efter träningen, innan du duschar. Jag brukar som tumregel se till att få i mej 100 g kolhydrater (tex ett par stora bananer eller motsvarande) direkt efter träningen och sedan äta ett rikligt mål mat inom en timme därefter. Det vikigaste för att få effekter av styrketräningen är att äta tillräckligt mycket. De flesta som följer detta upptäcker att detta är väsentligt mer effektivt än att öka proteintillförseln.