Proteintillskott och magbesvär

Fråga:

Hej !
Såg ett bra svar på redan ställda frågor om benhinnorna.

En annan fråga, jag styrketränar en del och har tidigare köpt s.k
proteintillskott. Jag har en känslig mage och verkar inte tåla dessa preparat då magen blir ännu sämre, vad kan det vara i innehållet som ger detta ?

Svar:

Hej!
Orsaken är sannolikt att du överdoserar proteinet. Vid ett intag som överskrider absorptionsförmågan i tarmen kommer en del av proteinet att omvandlas och passera ner i tjocktarmen där det bidrar till gasmängd och peristaltik. En del proteintillskott innehåller protein av låg kvalité, som är ännu svårare att absorbera, vilket också påverkar. Enligt Konsumentverkets undersökning för några år sedan var det ett undantag att det deklarerade innehållet på proteinburkarna överensstämde med det verkliga innehållet.

Egentligen är det onödigt att äta extra proteintillskott, även vid extremt hård träning, under förutsättning att man äter vanlig mat. Proteintillförseln är inte något problem ens vid hård styrketräning, vilket dock kräver att totalmängden energi höjs för bästa effekt. Det åstadkoms lättast genom att öka mängden kolhydrater i kostintaget, inte protein.