Punktvis smärta utsida fot vid löpning

Fråga:

Jag har tränat löpning vår-sommar-höst och skidåkning vintertid i ca 3 år, i genomsnitt 2-3 ggr/veckan och springer vanligtvis cirka 1 mil, innan lopp något längre. I somras började det smärta på utsidan av högerfoten i ”knölen” som tar vid där lilltån slutar, alltså fotens bredaste ställe. Jag tycker mig också se också att den är marginellt större än vänsterfotens. Jag misstänker att mina skor har tryckt på denna punkten eftersom smärtan uppkom cirka 2 månader efter att jag skaffat nya skor. Kan det vara broskbildning eller en stressfraktur? När det varit som värst har jag också haft ont ett par dagar efter löpningen. Jag har vilat ett par gånger cirka 3 veckor utan löpträning och har inte känt av det under den tiden. Jag har bytt tillbaka till mina gamla skor, men när jag kör igång igen återkommer smärtan. Vad kan det vara? Och om det är broskbildning, finns det någon behandling eller går det att vila bort?

Svar:

Naturligtvis kan man inte utesluta stressfraktur utan en undersökning, men mest troligt består dina besvär av vävnadsretning p g a tryck från skor, vilket är ganska vanligt. Dessvärre är det svårt att bli av med, då det förutsätter att området avlastas från tryck under längre tid. 3 veckor räcker således inte till. Om du avstår från löpning måste du ersätta den träningn med annan med samma träningsvärde. Du måste skaffa skor som tillåter foten att få ordentligt med plats. Ibland kan det dessutom vara nödvändigt att lästa ur skorna vid punkten som trycker mot din mellanfot, hos en skomakare, just för att undvika mekaniskt tryck. 
Man bör, om man vill vara optimal, dessutom se över ditt löpsteg för att vara säker på att du inte belastat fel av den orsaken. Detta kan göras t ex via din idrottsläkare, eller hos löperfaren och idrottsmedicinskt utbildad sjukgymnast eller naprapat.