Rehab för potentiellt diskbråck!
Hej! Jag är en 26 årig fotbollsspelare verksam i superettan som fick uppleva hela förra säsongen från sidan pga ett förmodat diskbråck. Jag upplever huggande/kramper precis ovanför knävecket i vänster baksida lår och enligt den MR jag gjort så har jag en buktande disk med möjlig nervrotspåverkan på s1 roten. Jag har under hela 2013 brottats med dessa smärtor och varit tillbaka flera gånger för att sedan få nya bristningar i vänsterlår och andra bekymmer i vänsterben. Det har gått 8 månader sedan första besvären och det har visserligen blivit bättre i låret men jag känner fortfarande att det kommer och går lite hur som helst, kan göra hela träningar utan att känna något för att därefter helt plötsligt känna av att låret inte är med. Allt är bara så himla diffust och ingen av alla experter man varit hos har egentligen gett mig någon plan på hur jag ska gå tillväga för att bli kvitt symptomen. Vill därför få lite vägledning och tips på hur jag ska gå till väga för att bli kvitt mina bekymmer.
Svar:
Det man behöver göra är en bedömning av vad som hittills gjorts i utredning och rehab, för att kunna bestämma om något behöver kompletteras. På din beskrivning låter det inte som att du har ett etablerat diskbråck, utan en buktande disk, vilket är ett gynnsammare tillstånd. Man behöver också bestämma om du har andra orsaker till dina besvär – det är inte ovanligt att det finns flera orsaker. Dessutom bör man överväga om du har ”sekundära pålagringar”, d v s om besvären i sig har givit upphov till nya besvär, vilklet är vanligt vid långvarig smärta. Man behöver också ta ställning till besvärsorsaken, t ex differens mellan krav och förmåga på involverade strukturer, bål-bäckenstabilitet m m, och om möjligt eliminera denna.
Ryggbesvär som inte följer naturalförloppet och där enbart sjukgymnastinsats eller motsvarande inte givit tillfredsställande resultat remitteras ibland till multimodal rehab; rehab med fler sorters experter involverade. Sådant finns t ex på Ryggcentrum på Nacka sjukhus, för de som bor i Stockholms län. För att få remiss dit söker man sin husläkare eller ryggspecialiserad ortoped. En särskild modell för ryggrehab handlar om idrottare, som ofta kräver ett annat upplägg. Där lämpar sej en fysioterapeut (sjukgymnast/naprapat) med särskild utbildning inom idrottsmedicin, t ex idrottsnaprapat Anders Lidestam för den som har nära till huvudstaden.