Rehabilitering av bruten fotled

Fråga:

Jag är en 17-årig tjej som för cirka 6 månader sedan bröt fotleden i samband med en fotbollsmatch. Det var nedre delen av skenbenet som gick av samt även ligament i foten. Frakturen ansågs av läkarna som relativt allvarlig eftersom att benet både var av på längden och så hade det splittats av mitt itu. Jag blev opererad och fick en platta och ett antal skruvar i benet, varav den längsta spiken togs ut 2 månader efter operationen. Plattan och de resterande skruvarna ska vara kvar minst ett halvår till eller eventuellt hela livet om jag inte störs av dem.Jag har svårt att komma ihåg vad som egentligen hände på planen när olyckan inträffade. Jag spelade iallafall match på konstgräs och jag upplevde att dobbarna på skorna fastnade i gräset och benet vreds runt.

Efter sjukhusvistelsen har jag inte fått tillgång till någon vidare hjälp med rehabträning. Eftersom att jag är väldigt träningsaktiv och har planer på att komma tillbaka till fotbollen ganska snart så skulle jag vilja ha tips på rehabträning för att stärka muskler runt omkring fotleden samt övningar för att öka rörligheten. Jag har kommit igång att springa utan några större svårigheter. Problemet är att det blir väldigt svullet och varmt när jag har tränat intensivt. I dagsläget tränar jag löpning, spinning, aerobics och gymträning.Är det bara övning på balansplatta som gäller eller har du tips på andra övningar?

Svar:

Tack för din förfrågan! Tyvärr brukar ortopedklinikerna inte ha tillräckligt med kunskap om och tid för rehabilitering efter operation, mer än generellt. Tyvärr räcker inte generella riktlinjer för elitidrottare som har stora krav på besvärsfrihet och tidsåtgång för rehab. Resultatet av en sådan rehabilitering är beroende av ett individuellt upplagt program.Din frågeställning inkluderar önskemål om uppläggning av rehabilitering av en komplicerad skada och utrymmet är tyvärr för litet här för att svara på ett bra sätt. Det behövs genomläsning av dina journalhandlingar, titt på röngenbilder och tid för
att lägga upp ett seriöst rehabiliteringsprogram, något vi tyvärr måste ta betalt för.
Balansplatteträning är inte tillräckligt för att träna koordinationen efter en instabil fotledsfraktur. Träningen beträffande koordination, styrka, uthållighet och kondition bör planeras av läkare och handledas av fysioterapeut med särskild inriktning och erfarenhet om man vill minimera risken för komplikationer.
Svullnad av ankeln och foten brukar kvarstå en längre tid, många månader, efter en sådan skada.Om du så önskar är du naturligtvis välkommen till vår mottagning IMES/Idrottsläkarmottagningen i Stockholm för genomgång och upplägg av rehabilitering.