Rehabträning vid hälseneinflammation

Fråga:

Jag var hos ortopedläkare förra året  för hälseneinflammation. Fick antiflammatoriska tabletter samt gelkudde till hälen. Jag slarvade med rehabträningen samt gelkudden och fick efter 3 månaders rehab ganska snart tillbaka inflammationen. Jag är 42 år och tränar löpning och box på gym. Kör innebandy på vintern med fotbollslaget där jag är tränare.Just nu är jag inne på min 4:e rehabvecka förhälsenan och har införskaffat ilägg samt använt mig av voltaren salva under 2 veckor men nu slutat med det. Ledbandet vill inte riktigt ge med sig. Där har jag använt voltaren salva under 1 vecka. Min fråga var där när kan jag köra igång rehabträning. Måste det onda gå över först?

Svar:

Hälkudde av gel brukar sällan ha någon läkade effekt på hälsenebesvär. Det du behöver är skor som sprider trycket i fotsulan och dämpar steget. Sådana är t ex asfaltjogginggskor. Dessutom bör trycket spridas ytterligare genom helsuleilägg (som också i nödfall kan användas i andra skor) av typen Action Insoles (tilverkas av Adapt/Footlab). Den modell du ska ha heter ”Contour” och finns på t ex NK:s Sportavdelning eller Stadiums större butiker. OBS att det finns kopior av dessa av annat fabrikat som dock inte har samma egenskaper. ”Gelkuddar” och gelsulor anser jag kunna vara direkt olämpliga.
Rehabträning bör påbörjas så snart en skada är ett faktum. Upplägget av rehabträningen tar för mycket plats för att beskrivas här (om man vill vara seriös), och du behöver få instruktioner för detta av idrottsläkare eller idrottsmedicinskt utbildad naprapat eller sjukgymnast.