Röntgen knä och axel

Fråga:

Hej, har haft ont i ett knä och smärta vid trappgång och när jag sträcker benet rakt. Nu är det bra igen eftersom jag dragit in på promenader och motionscykel. Det blir inte svullet men jag känner av smärta lite då och då men sen går det oftast över. Min högra axel knakar jättemycket och smärtar ibland och har svårt att föra det bakom ryggen. Jag tror det kommer från min tid som armbrytare. Jag fick en remiss från läkaren att jag ska röntga mej, men jag är inte så intresserad av det. Är det nödvändigt eller kan man förebygga/lindra det med träning. Jag har redan tagit 4 andra röntgen i år och kanske det blir för mycket. Använder dom magnetkamera eller DT till knä och axel. Tacksam för snabbt svar- Hälsningar Sven

Svar:

Smärta i knä vid trappgång och då man sträcker ut” kan bero på allt för många olika saker, och det behövs betydlig fler uppgifter för att ens kunna gissa vad som orsakar dina besvär. Det låter mycket allvarligt att du slutat med/minskat på din fysiska aktivitet p g a detta, och behöver definitivt genomgå knäundersökning hos någon som är kompetent att bedöma, t ex din idrottsläkare, för att fastställa vad som är fel och vad man gör åt det så att du kan fortsätta vara aktiv. En vanlig röntgenundersökning kan utesluta skelettära problem, men säger inget om mjukdelarna. Om man utför en MR eller CT är det viktigt att frågeställningen på remissen är korrekt, så att kameran ställs in på ”rätt våglängd” och rätt fokus, vilket förutsätter en noggrann undersökning av den som skriver remissen. Tänk dej att du befinner dej i ett spaningsflygplan 10 000 m upp ovanför Sverige. Du får i uppgift att fotografera Arvidsjaur i skymningen. Det förutsätter att du fått veta var i hela Sverige orten ligger, och att du har ställt in kameran på skymningsbländaren. Lika svårt är det för röntgendoktorn att tolka bilderna utan rätt uppgifter.
Att ställa in kamera och tolka bilderna blir annars således onödigt svårt, och risken är att man missar chansen till diagnos. Diagnosen avgör vad man gör åt dina besvär. Man bör också fokusera på vad som förorsakat dina besvär. Styrkebrister? Stramhet i muskulatur? Bristande muskelkoordination? Finns brister i dessa bör man ordinera en träningsregim som syftar till att balansera dessa brister så att problemen inte kommer i retur.
Att din axel knakar är sannolikt ett ofarligt vacuumfenomen när broksytorna glider mot varandra i rörelse och förekommer mer eller mindre hos alla. Däremot bör det inte göra ont. Det verkar som du har ont vid inåtvridning av axelleden av det du beskriver. Det tyder på ett inflammationstillstånd med överbelastning någonstans i axelkuffen. Om du haft ont under längre tid är problemet mer av ”smärtkarraktär” än inflammation, d v s att smärtan har tendens att stanna kvar p g a förändringar i senor efter inflammation, s k tendinos. Om axelcuffens småmuskler är involverade bör rehabträning inriktas på att återställa brister (t ex) koordinations- och smidighetsförmåga med särskilda övningar. MEN viktigast är att du genomgår en korrekt undersökning så att man har rätt diagnos att arbeta med. Därefter bör man försöka fastställa vilka kvalitéer som saknas i axelns rörelseapparat och inrikta rehabiliteringen på att stärka dessa. Sök hos din idrottsläkare, eller om sådan saknas på din hemort: hos idrottsmedicinskt utbildad naprapat eller sjukgymast.