rupterad hälkudde

Fråga:

Hej!

Jag tränar och tävlar regelbundet i badminton.
För ca 6v sedan övertränade jag med löpning samt badminton (tävling och träning)…En träning så brände det till precis mitt under hälbenet och det blev varmt/kallt, kändes som något pressades ut.
Dum nog som jag var fortsatte jag matchen vi spelade, ca en halvtimma till innan jag avbröt.
Jag trodde att det bara var en vanlig blodblåsa som säkert skulle gå över av sig själv med tiden, därför neglegerade jag kanske problemet något. När jag tog av sko/strumpa såg jag en ring av blod innanför huden; lite större än två femkronor samt en gul/vitliknande vävnad som runnit ut och lagt sig i mitten av ”blåsan”. Huden var intakt och det gjorde inte ont att trycka på huden som vid vanlig blåsa, däremot vid ett djupare tryck kändes det ömt.
Jag misstänker ganska starkt att det är hälkudden som har gått sönder och pressats ut.
Nu har jag köpt hälkopp för avlastning och övergått till simning.

Efter ca två v efter skadetillfället kändes det bättre och jag provade ett pass badmninton men avbröt efter ca 50min då jag kände att det ”läckte” igen och något pressades ut lite gran. Sedan dess har jag alltså simmat och cyklat.
Tyvärr slog jag i hälen när jag simmade för 2v sedan (alltså 4v efter skadetillfället ca) och det blev pånytt värmeökat och en liten blödning.
Nu är det inte värmeökat men känns som jag borde kolla upp detta, ev remiss till team olmed för ortopediska skor/sulor? vet ej. vad har ni för tips/råd?
Hur ser läketiden ut för fettkudden, regenereras fett i den?
Jag har tejpat foten glömde jag tillägga.
Några tips?

Tackasam för svar!

vänlig hälsning, Erik

Svar:

Mjukdelstrauma med uppenbar risk för FPS, Fat Pad Syndrome, d v s ett smärttillstånd på hälens fotbladssida. Om kapseln runt fettkudden gett vika är tillståndet permanent, fettkudden regenererar inte. Rätt åtgärd är att avlasta hälen så långt det är möjligt, och till det räcker inte en ”hälkopp”, då ytan är för liten för att göra någon nämnvärd skillnad. Mitt förstaval är Footlabs ”Hike Full Molded”, som kan köpas på nätet. De bör användas i alla skor. Inomhus bör skor av mjuk typ användas, där sulan är mjuk och dämpande, t ex tofflor av Cross-typ (”Foppatofflor”). Om besvären är betydande bör en ortopedspecialist göra en bedömning.