Rygg/nack problem och träning

Fråga:

Har sedan 10 år haft ont i nacke, axlar och skulderblad efter en bilolycka. Klassad som whiplash-skada. Har sprungit hos läkare,sjukgymnaster m.m men är periodvis jättedålig, har spänningshuvudvärk varje dag. På senare år har jag också haft problem med ländryggen, varit stel, trött i ryggen samt värk. Doktorn påstod att jag hade rakt bröstben. Tar Voltaren +alvedon när det är som värst. Har varit hos en osteopat för ca 1 månad sedan som har ”rätat” ut min rygg eftersom jag var sned och hade låsningar i ländryggen (3kotor låsta) samt låsningar i bröstbenet. Blir inte lika trött i ryggen, men problemen kvarstår. Försöker gå på massage varannan vecka samt går nu hos en sjukgymnast. Har ett arbete där jag står och går mycket. Jag älskar att träna t.ex bodypump (styrketräning i grupp med skivstång-uthållighet för musklerna), aerobics, spinning, och märker att om jag inte rör på mig blir jag mycket stelare. Tränar bodypump 1-2 tim /vecka och aerobics/spinning 2-4 tim/v. Nu undrar jag om all denna träning kan vara skadlig på något sätt. När jag tränar bodypump har jag ganska lätta vikter på stången, förutom vid axelträning då jag inte lägger på någonting (får kramp i axlarna om det är för tungt). Tror du att denna träningsform kan på något sätt förvärra mina skador?? Skall man använda vikter när man har sådana här ryggproblem??Kan du rekommendera någon annan behandling för mig?
Jag är förtvivlad för det känns som om ingenting hjälper, jag känner mig som en gammal käring i kroppen och jag är bara 28 år.
Tacksam för svar.

Svar:

Hej!
Träning för dina besvär brukar fundera bra, så det skall du fortsätta med om det känns bra. Whip-lash skador är ofta besvärliga på det sätt du beskriver, och är svåra att leva med. Du behöver få råd och tips om behandlingsmöjligheter. Det kan du få via Whiplashskadades förbund som dessutom har kontakter på andra håll när det gäller behandling. De nås på tel 08-629 27 80.