Ryggont och akupunktur

Fråga:

Jag går just nu till en sjukgymnast
och blir behandlad för min onda rygg. Jag har fått reda på att jag har en inflammation nere vid korsryggen och att jag är väldigt spänd på just detta ställe, min sjukgymnast har gjort akopunktur
med nålar på mig ett par gånger
men det tycks inte hjälpa. Hur lång tid brukar detta ta, jag går just nu i skolan och sitter mycket så jag har lite svårt att låta bli att sitta. (jag går en mulltimediautbildning).
ska jag rönka ryggen och hur går en rönken på ryggen till??
Jag har aldrig haft infammation
i ryggen innan. Tack snälla om du svarar Neli

Svar:

Hej!
Akupunktur används för att dämpa smärta, vilket kan få muskulaturen att slappna av, vilket är en förutsättning för att det skall kunna läka så snabbt som möjligt. Man skall observera att akupunktur inte har någon påvisbar effekt på orsaken till smärtan.

Det lämpliga är att om möjligt först fastställa orsaken till det onda och därefter bestämma sej för lämplig behandling. Om man inte kan bestämma sig för vad som orsakar problemet kan man ibland ha nytta av röntgenundersökning, men oftatst inte. Den som avgör detta är din läkare, tex på vårdcentralen, som i så fall måste göra en undersökning och bedömning. En ryggröntgen är enkel och är lika lite plågsamt för dej som att bli fotograferad.

Jag antar att man redan efter 5-6 akupunkturbehandlingar kan avgöra om det har någon effekt. Tyvärr kör en del behandlare många behandlingar innan man ger upp, vilket förlänger tiden till tillfrisknande och blir kostsamt för patienten på flera sätt.