Schlatter borta nya problem

Fråga:

Hej!
Min 13-åring, som växte mer än 20cm, på två år har tidigare konstaterats ha schlatter diagnosen ställdes av en ortoped. Det känns som om schlattern är ok, men då kommer nya problem. I augusti fick han ont under hälarna, vilket anlitad sjukgymnast också trodde var tillväxt relaterat. Min son fick i samband med den konsultationen nya ilägg då han hade mycket höga fotvalv. Han fick fortfarande ont under hälarna så vi la även in en mjuk dämpning under hälen.
Efter lovet började han träna innebandy igen, men han avstod från luppvärmningen på asfalt. Efter en stunds innebandyträning fick han ont på utsidan av knät. Efter en stunds vila kunde han träna igen, men gick inte för fullt.
Till saken hör också att han vid några tillfällen efter att han fått inläggen även klagat över ont i höften, även om det verkar vara rätt lindrigt.
Detta börjar kännas helt hopplöst. Kan det vara någon obalans generellt i skelettet, är inläggen felaktiga. Vad ska vi göra? Det kommer ständigt nya problem.

Svar:

Det är svårt att värdera smärta genom en enkel kommunikation här i frågespalten. Besvär/smärta som flyttar på sig kan bero på att man vid smärta automatiskt belastar andra delar än man är van, något som kan förorsaka överbelastning och därmed smärta på andra ställen än det ursprungliga. Men det kan också röra sig om något annat. 
Jag tycker att man skall ta barns smärta på allvar och ta det säkra före det osäkra. I ert fall innebär det en undersökning, som kan ske hos er husläkare eller hos barnläkare.