Sjukdomskänsla efter styrketräning

Fråga:

Hej,
jag upplever ofta sjukdomskänsla dygnet efter styrketräning. Det känns precis som att jag håller på att bli förkyld (huvudvärk, trötthet, dåligt humör och ibland värk i kroppen) men går över efter ett dygn.
Jag är 44 år, man, och ganska ovan vid träning. Jag tränar enligt ett nybörjarprogram som innehåller basövningar (ett pass innehåller marklyft eller knäböj, en drag/roddövning och en pressövning) 3 pass i veckan. Jag försöker också träna kondition en gång i veckan.
Jag har inte hittat någon som beskriver precis detta när jag letat runt. Det är inte träningsvärk eller skador (jag har haft båda och det känns annorlunda). Jag har experimenterat med olika mer eller mindre väl underbyggda råd för bättre återhämtning (proteintiming, kolhydrater efter träning, nedvarvning med t ex joggning) men ser inte någon tydlig skillnad. Jag sover ordentligt (8-9 timmar per natt), äter hyfsat varierat och bra och är inte påfallande stressad.
Jag tycker nästan det känns fjantigt att fundera över överträning med mitt blygsamma program men det kan väl vara värt att nämna att jag utöver de saker som jag redan beskrivit jag inte märker de symtom på överträning som ni tar upp. Jag har god aptit, har kvar motivationen, har samma vilopuls (runt 55) och känner mig inte mentalt och fysiskt trög. Jag HAR dock haft svårt att somna och vaknat under natten ibland på det sistone, dock inte med något tydligt samband med om jag tränat den dagen eller inte.
Så vad kan det här vara för något? Om det är överbelastning, vilket sätt är bäst att minska belastningen (färre antal set per pass, lättare vikter, färre antal träningsdagar…?). Eller ska jag kanske inte minska utan försöka bygga upp min återhämtningsförmåga, hur i så fall?

Svar:

Ett fullödigt beskrivet tillstånd, där man definitivt skulle vilja komplettera beskrivningen med en kroppsundersökning inklusive provtagning och mätning av kroppstemperaturen före-under-efter träning. Det kan röra sig om t ex hormonell eller inflammatorisk sjukdomstillstånd. I första hand utreds detta av din husläkare, som bör remittera vidare om man inte hittar orsaken.