Skada i knät efter skidåkning

Fråga:

Jag skadade mitt knä vid skidåkning, jag hamnade snett och vred till knät. Skidan utlöste inte så sätt fortfarande fast under snedvridningen. Vid tillfället så hörde jag ett knäppande ljud från knät, ganska kraftigt och sedanblev det rejält varmt och brände till. Kunde efter lite om och men samt massor av vilja resa på mig för att försöka åka ner för backen den sista biten. När jag skulle pröva byta riktning och svänga så vek sig knät, hade ingen kontroll på det och heller ingen kraft i knät. Jag har varit hos läkaren och han det visade sig inte vara ett positivt draglådetest.

Knät har varit svullet och även ovan knät i ca 6 dagar nu, inte jätte svullet utan mer en stor jämn svullnad. Jag har problem med att gå och belasta knät, kan heller inte räta ut det. Vid böjning så går det relativt bra på vägen ner men på väg upp hakar det till i knät och så känns det som att jag får trycka upp det i flera etapper. När läkaren kände på mitt knä gjorde det inte särskilt ont, besökte läkaren 5 dagar efter skadan. Utan det gör främst ont vid belastning, snedvridning och gång. Insidan av knät är där jag har störst känningar men även inuti knät, mitt i, mer en Sofis smärta. Jag har varit för att röntga knät ej (mrt) utan vanlig. Och de kunde inte se något på dessa.

Vad skulle det kunna vara när jag inte kam räta ut knät, det känns en aning instabilt och smärtar vid sittande och belastning? Men att läkarens tester inte gav någon speciell, huggande smärta? Ska man helt ute sluta ex. Menisk eller ledband?

Svar:

Man kan på din beskrivning inte utesluta att du har en mjukdelsskada i knäleden, en skada på ligament, menisk eller brosk. Vid belastat vridvåld i skidbacken finns en stor risk för ledskador. Svullnaden kan också vara ett resultat av traumat mot leden, utan att det finns någon mjukdelsskada. Det räcker i sådant fall inte med en vanlig slätröntgen, där mjukare delar inte syns. Be din läkare om en remiss för MR, baserat på en manuell undersökning av leden, vilket får avgöra eventuell terapi.