Skidåkare

Fråga:

Hej!
Jag har en fundering gällande min son som är 15 år!Han åker och tävlar i längdskidåkning här i gästriklands distrikt!Han tränar rätt regelbundet, typ 5dagar i veckan, löpning, rullskidor, cykling.
Hela sommaren har han varit frisk från sjukdomar!
Nu för nån vecka sedan blev han förskyld, vilade en vecka därefter piggnade på sig och tränade igen, nu en vecka efter att varit frisk har han blivit förkyld igen!!
Jag skulle vilja veta om det finns hjälp att få av nån idrottsläkare i Gävle, eller tips på vad man ska göra för att undvika dessa förkylningar!
Tacksam för svar!

mvh//Lars Jonsson, pappa till Simon

Svar:

2 förkylningar (virusinfektioner) på varandra under typisk förkylningssäsong är inte anmärkningsvärt. De flesta övre luftvägsinfektioner läker ut av sej själv, och om man behöver hjälp trots detta är husläkaren rätt instans för bedömning. Man kan inte skydda sej mot förkylningar med annat än att isolera sej från omgivningen. Däremot kan man minska risken genom att undvika närkontakt med andra förkylda, tvätta händerna oftare, använda handskar m m, men med risk att man i stället får en socialt oacceptabel situation. Se f ö under artiklar på denna hemsida (https://www.idrottsdoktorn.se/artiklar/forkylning–vila-traning) samt en mängd tidigare frågor i samma ämne.