Skillnad på främe komparmentsyndrom och främre benhinneinflammation?

Fråga:

Hej!
Jag undrar vad det är för skillnad på främre kronisk komparmentsyndrom och främre benhinneinflammation? Har båda skadorna att göra med att fascian är för trång för muskeln och syrebrist uppkommer? Går dem här skadorna att träna bort med t.ex. tunga knäböj, träna upp hamstring och öka rörligheten i benen? Och vad är skillnaden mellan främre benhinneinflammation och shin splints?

Mina symptom är smärta i båda underbenen som ökar vid fysisk ansträngning som t.ex. lätt promenad eller löpning. Underbenen känns då klumpiga, tunga, och spända. När jag får ont så känns det på utsidorna högt upp på skenbenen och fortsätter sedan ibland att stråla ut runt vaderna. När jag slutar gå/springa avtar smärtan efter en stund.

Tacksam för svar!

Tacksam för svar!

Svar:

Kroniskt kompartmentsyndrom består i ökad vävnadstryck inom en muskelfascia (stel vävnad som ligger runt en muskel eller muskelgrupp), varvid syrebrist upptår i muskeln. Det leder till smärta under aktivitet; det gör ont så länge man springer men går snabbt över då man stannar. Orsaken till kompartmentsyndrom är man inte överens om. En teori omfattar flera samverkande orsaker, en kombination av otillräcklig smidighet i muskulatur i underbenet, felaktigt eller otilläckligt tränad styrkekvalitet (f f a brister i de uthålliga/långsamma muskelfibrerna), samt felaktig belastning.
Benhinneinflammation (på engelska shin splints), förr kallat periostit (inflammation i benhinnan), nu oftast benämnt tensionsperiostagi (”drag i benhinnan som ger smärta”), består i smärta i benhinnan, d v s den vävnad som omger (skelett-) benet. Smärtan är framträdande både under löpning och i vila. Orsaken är ofta för snabbt upptrappande träningsmängd, ovana vid underlag (f f a hårda underlag), felaktigt löpsteg och/eller ofördelaktiga löpskor.