Skuldra/axel

Fråga:

Fick en strålande känsla i vänster biceps i somras. Avvaktade lite med träning och den försvann.
Tränade axelpress i en smithmaskin i somras och fick en skärande strålande smärta i hela vänster axel och fick avbryta passet. Hade ont hela kvällen. Kändes i axeln kommande pass men tränade ändå. Har hela hösten haft känningar i axeln men har inte gjort ont direkt.
Fick axeln tejpad av en sjukgymnast som föreläste och de kändes bättre.
I början av oktober körde jag lutande bänkpress med hantlar. Hade innan passet känt en ömmande punkt i ryggen (osäker om de var innan eller efter). Under övningen kände jag hur vänster arm plötsligt tappade kraft och ville inte hjälpa till i övningen. Ingen smärta kändes då. När jag kommer hem har jag en punkt mellan skulderblad och ryggraden som ömmar väldigt mkt.
Går till en sjukgymnast som säger jag har en låsning i ryggen och att infraspinatus är stel. Förklarar att jag tränar tung styrketräning men får godkännande att det bara är att köra på som vanligt.
Smärtan kommer tillbaka och denna gången i en högre dos. Besöker en annan sjukgymnast då han jag tidigare var hos inte hade tid. Denna man säger att mina muskler är stel och överansträngda och att ett par ggr hos honom med strömbehandlingar och lite lättare träning och jag ska vara på banan igen. I samma veva besöker jag en kiropraktor eftersom smärtan nu är värre (detta lite mer än en månad sedan). Hon hittar låsningar i bäckenet, gör triggerpunktsbehandling då hon påstår att musklerna är stela och överansträngda. Tar det lugnt ett tag men smärtan vill inte ge med sig.
Besöker nu min läkare i Olofström och beskriver att jag har en smärta som utgår ifrån skuldran, sitter i nedre och övre trapezius, strålar ut mot bakre axeln, inne i axlen, ner i triceps, armbågen ut i lillfingret, strålar i nyckelbenet med ibland. Spänner i nacken, har huggande smärta i serratus anterior och latissimus dorsi (även stel i quadratus lomborum och erector spinae). (allt på vänster sida)!!!
Han undersöker och ber mig göra vissa rörelser och kommer fram till att levator scapulae är skadad. Fortsätter min strömbehandling hos sjukgymnasten och läkarens order att inte träna styrka. Enligt sjukgymnasten ska jag börja träna lättare styrketräning (högrepetioner). Provar på detta men smärtan säger emot.
Nu har jag haft ont i 3 (om inte mer) månader utan någon förbättring. Står inte ut, känns hela tiden och det är det enda jag tänker på.

Om jag sitter med sämre hållning och sträcker på mig låter det som om någon krossar glas eller som ett pärlband.
Skulle vilja besöka er men det är långt till Stockholm och innan jag bokar tid så vill jag gärana prata med ngn. Känns som det sprider sig till höger sida.
Läser Idrottsvetenskap, fysisk aktivitet o hälsa på Linneuniversitetet i Kalmar.
SNÄLLA HJÄLP MEJ, ALLA SÄGER OLIKA OCH VAD JAG ÄN PROVAR SÅ BLIR JAG INTE BÄTTRE….LEDSEN OCH UPPGIVEN…JAG ÄR BARA 20 ÅR…

Svar:

Strömbehandling är inte en vetenskapligt verifierad metod för behandling av orsaken till dina symptom, i synnerhet som det verkar som man inte ens har klart för sej vad orsaken är. Att orsaken till axelbesvären skulle sitta i bäckenet stämmer inte med min världsbild (”vetenskap och beprövad erfarenhet”).
Orsaken kan man bara uttala sej om efter att ha undersökt dej. Möjligen bör man med ledning av en undersökning komplettera denna med annan diagnostik, t ex MR. Att söka hjälp utomläns för detta, om lokal kompetens inte finns, kan kanske (men inte helst säkert) tillföra något som leder fram till effektiv behandling. En förutsättning för detta är först och främst en korrekt diagnos, då detta styr vilken terapi som bör ordineras. Att ”provbehandla” som det verkar som man gjort hittills är sällan framgångsrikt.