Skum viktökning som inte går neråt!?

Fråga:

Hej! Jag tränar styrkelyft 5ggr/vecka och promenerar 10 000steg/dag. Innan julen vägde jag stadigt runt 73kg och kunde vätsketömma mig (inför tävling) till 71kg, lätt. Sen kom julen och jag gick upp 2,5julkilo, vilket jag hade räknat med, de försvinner efter nyår utan större ansträngning. Men när jag kommer tillbaka till rutinen, tränar, äter (runt 2000kcal/dag räknat med lifesum) så går jag upp till 74,9kg. Nu har vågen alltså visat PRECIS 74,9kg varje dag i två veckor (har testat med olika vågar), och allt jag testar som jag VET har fungerat förut när jag har gått ner inför tävling, fungerar inte. Jag räknar kalorier så jag bara i misstag inte får i mig såna överskott att jag går upp, men nu förstår jag inget mer.

Vågen visar ändå samma varje dag. Har varit ganska stressad efter nyår samt avslutat en relation, ifall det är viktigt att nämna. Vad ska jag göra? Vad kan detta bero på?

Svar:

Jag skulle tro att stressen är största boven i dramat. Det är välkänt att stress påverkar ämnesomsättningen, är fettbildande och proteinnedbrytande (katabolt) genom påverkan på flera hormonsystem. Om man har ett stresspåslag är det fördelaktigt att se över återhämtningsfaktorer, för vilket det finns en rad olika möjligheter. Jag föreslår att du gör dig medveten om hur stress och återhämtning fungerar och hur du kan tillämpa det i ditt liv.