slatter” i båda knäna

Fråga:

Hej, jag är en pojke på 14 år och i puberteten. Jag tränar friidrott(3ggr i veckan),fotboll(2ggr) och orientering(1ggr). Jag har ont i knät (typ under knäskålen) en tränare sa att det var ”slatter”. Jag är inte säker men har en tid hos en skoldoktor. Jag kollade runt på internet och läste lite om det (bl.a. här), men det står olika lite överallt. Så jag undrar hur man ska göra för att få det att gå över så snabbt som möjligt, om man ska vara rädd om knäna eller köra på som vanligt trots att det gör ont? Ska jag använda knäskydd,undevika sånt som gör ont och inte träna fotboll?Sen får vi ju betyg på idrotten i skolan (just nu kör vi badminton och pingis). Jag vill.också ha tipps på övningar jag kan stärka mina knän med om jag har slatter.
Hur ska jag göra?
Tack i förväg.

Svar:

Slatter”, d vs morbus Schlatter (MbS) är en genetisk benägenhet att få ett inflammationsstillstånd i knäskålssenans infästning i underbenet. Det brukar då göra ont i området både i vila efteter aktivitet och under själva aktiviteten. MbS går inte att göra så mycket åt, förutom att stilla smärtan vid behov med t ex Alvedon. Att träna med MbS är inte farligt. Sjukdomen läker ut på 2 månader till 2 år. 
Det är inte ovanligt att MbS även av läkare förväxlas med ”jumpers knee”, vilket är en inflammation p g a överbelastning i knässkålssenans infästning i knäskålsspetsen. Det skall behandlas med särskild träning och läker ut snabbt om man tränar rätt.
Tyvärr är det många med jumpers knee som får diagnosen MbS, och därmed får fel behandling under lång tid. Och tyvärr är det också vanligt att läkare än idag, trots att man genom forskning påvisat motsatsen, uppmanas till att vara försiktig med fysisk aktivitet och vila. Om man är idrottsaktiv bör man därför fastställa korrekt diagnos hos den som är bäst på det – din idrottsläkare.