slemsäcksinflammation i hälen

Fråga:

Hej!
Jag fick slemsäcksinflammation i hälen för ca 3 år sedan.Det tog lång tid att bli av med den.Den kommer tillbaka så fort jag anstränger mig lite.Jag har inte kunnat springa de 3 senaste åren.Har gjort alternativ träning,spinning och har kört cross-trainer på gymmet.Jag tycker om att dansa också,men jag får ont efter varje pass!Värken går över efter några dagar,men kommer tillbaka som sagt när jag kör igen.Jag tränar danspasset bara en gång per vecka pga detta.Skulle vilja återta joggingen också någon gång.Jag undrar över vad du anser om stötvågsbehandlig,skulle det kunna hjälpa mig? Jag misstänker att besvären har blivit kronisk.
Hälsn:Eva

Svar:

Stötvågsbehandling är en symptombehandling, och inte lämplig om man vill åtgärda problemets orsak. Om man inte behandlar orsaken återkommer besvären, precis som i ditt fall. Symptombehandling bör användas enbart vid tillfälliga besvär eller där man inte kommer åt orsaken.
Man behöver ta reda på vad som fattas i dina funktionella kvalitéer för att veta vad och hur man åtgärdar. Det kan handla om brister i koordination, styrka, uthållighet, rörlighet m m, ha att göra med ditt löpsteg och/eller med att dina skor inte är lämpliga. För att bedöma det bör du söka hos din idrottsläkare, som också ordinerar rätt behandling.