Små sprickor i brosket

Fråga:

Hej
För några månader sedan gjorde jag en magnetröntgen. Det visade några små sprickor i brosket i båda knän samt inflammation i hälen. Det ska självläka med rätt träning enligt doktorn men enligt sjukgymnasten de kommer aldrig blir bra utan det gäller att träna och träna rätt, jag går hos sjukgymnast nu. Vad kan man göra åt denna skada? Går det att läka? Vad ska jag göra?
Hälsningar
Shahram

Svar:

Jag förmodar att du har vad som förut kallades Chondromalacia Patellae (som betyder ”sjukt brosk i knäskålen”), nu för tiden mest benämnt som Främre Knäsmärta, eller Patellofemoralt Smärtsyndrom (PFSS), d v s att synen på orsaken till ont i främre knät är bredare än man tidigare räknat med. F f a vinner förklaringsmodellen om multifaktoriell genes (flera olika samverkande orsaker).

Visst har du chans att bli relativt besvärsfri, med rätt insatt terapi och rätt tänkande, och en del tålamod. Du behöver då guidning genom en knäinriktad sjukgymnast/fysioterapeut/naprapat, d v s det duger inte med vilken sjukgymnast som helst. Till sådan kan du söka på egen hand, eller ännu hellre genom remiss från din behandlande läkare. Det är inte hjälpsamt med vårdpersonal som inte kan förmedla en positiv inställning – byt sjukgymnast. Ett förslag kan vara Löparkliniken.

Läs på lite på egen hand här och här.