Smärta baksida lår, vad strax under knät och de tre mittersta tårna

Fråga:

Hej!

Jag cyklade otränad drygt 2,5 mil och när jag nästan var hemma fick jag panik i vaden strax under knät. Jag vilade använde is växelvis med värme. Smärtan försvann delvis, jag satte igång att löpträna igen med knäskydd och tigerbalsam innan och is efteråt för att vara på den säkra sidan. Jag sprang ca 3 gånger i veckan och nådde mitt mål Hässelbyloppet. Några veckor efter det så vaknade jag på natten med panik smärta i låret. Jag kör sätes övningar då naprapat hävdar att jag har muskelbristning vilket jag också tror , men när smärtan aldrig går över och nu har jag dessutom smärta i tårna så börjar jag fundera. Gå till husläkaren är ju bara dömt att misslyckas,
” du kan ju ha cancer fick jag som svar” IQ fiskpinne! men jag fick trots allt röntgen och ultralljud. Men det visar ingenting. Men varför gör det fortfarande ont? Min son som är en riktig atlet säger att jag måste göra MRI för att hitta problematiken. Vad råder du mig att göra? Ska jag kontakta en lokal idrottsläkare eller är det bara rehab som gäller?

Svar:

Man måste först ha ett hum om vad som är den troliga diagnosen innan man bestämmer sej för vilken eventuell undersökningsmetodik som är aktuell. Att t ex skriva remiss för röntgen eller ultraljud kräver att man ger röngendoktorn rätt instruktion (frågeställning) så att denne vet var hen skall leta efter. Om frågeställaren inte vet eller har skaffat sej ett hum om detta blir undersökningen meningslös: ”utan anmärkning”, ett ickesvar.
Allmänmedicinare är inriktade på att se till helheten ur många perspektiv. Den vanligaste förväntan hos den som är patient är att få en exakt diagnos. Dessa två utgångspunkter är inte alltid lätta att förena, men det är läkarens uppgift att se till att så sker, något som låter som att det inte lyckats i ditt fall. Att dessutom bli förnedrad, eller ha anledning att känna så, i ett möte med sin läkare är helt oacceptabelt. Byt husläkare, eller hellre, om du förmår, ställ din husläkare till svars.
Jag råder dej till att i första hand söka en läkare med rätt kompetens, d v s kunskap om rörelseapparatens (t ex ortoped) OCH förmåga att förstå OCH förklara för dej vad dina besvär beror på. Det är normalt husläkarens uppgift, men om hen inte klarar av det bör hen skicka en remiss till annan med sådan kompetens.