Smärta efter artroskopi

Fråga:

Jag slet av främre korsbandet i somras och i höstas gjorde jag en artroskopi för ”hyvling” för att ta bort det gamla då det låg dåligt och irriterade leden.

På uppvaket gick något fel och det sprutade ut blod ur ena portalen med väldig kraft. Det deformerade hela portalen men jag tänkte inte så mycket på det. En vecka efter artroskopin då jag slutade med värktabletter började jag få en fruktansvärd värk bakom knäskålen vid lätt belastning, t.ex. trappgång. Det vill inte ge med sig det minsta trots att jag testat både att vila helt i ca 2 veckor samt testat väldigt mycket rehab (3ggr/vecka i fyra månader med sjukgymnast).

Vad finns det för möjliga orsaker till denna värk? Är det teoretiskt möjligt att ”skräp” kan ha kommit in bakom knäskålen? Hur vanligt är det med värk efter artroskopi? Tack på förhand.

Svar:

Ledsmärta efter artroskopi i knäleden, och andra komplikationer (t ex den blödning som du uppenbarligen drabbats av) är tyvärr inte ovanligt, men brukar försvinna efter en tid. Orsaken varierar men brukar av kirurgerna anges som en irritation av själva ingreppet. Skräp bakom knäskålen är inte en trolig orsak. 
Du bör i första hand konsultera den läkare som utförde ingreppet. Man kan också vända sej till sin idrottsläkare (eller annan ortoped) för en second opinion, men då behöver du ta med kopia på journal och op-berättelse. Skillnaden mellan en idrottsläkare och ortopedläkare är att idrottsläkare generellt gör en mer funktionell utredning/testning/undersökning, vilket ju spelar roll eftersom den idrottsliga och verkliga situationen påverkar tillståndet i hög grad.