Smärta i bakre lårmuskeln

Fråga:

Fick i samband med löpträning i höstas en kraftig brännande smärta i vänster lårmuskels baksida, vilade ett par veckor från all träning.
Därefter har jag under vintern åkt en hel del längdskidor i tufft tempo, utan att känna av några problem med lårmuskeln.
Har nu återupptagit löpträningen igen, trots att jag har tagit det lugnt och försiktigt kommer smärtan tillbaka på precis samma ställe. Känner ingen smärta vid träning på crosstrainern eller annan konditionsmaskin, utan enbart vid ren löpträning. Har inte bytt löparskor, eller ändrat i ngt som tidigare har fungerat.
Vad kan smärtan bero på?

Svar:

Hej!
Utan att ha undersökt dej blir svaret en gissning. Den vanligaste orsaken till kvarvarande smärta efter en muskelbristning bak på låret, hamstrings, är att orsaken till bristningen är kvar. Det handlar om kvalitén i muskelstyrkan (t ex brist på explosiv styrka eller brist på excentrisk styrka) och muskel/senvävnaden (hållfasthet). Vanligt är att man ökat träningsdosen eller träningsformen för snabbt – då hinner muskeln och den stelare vävnaden inte anpassa sej, varvid överbelastning kan uppstå. Det är också relativt vanligt hos löpare att vara stram i det berörda muskelsegmentet, eller i andra medverkande muskler. Stramhet predisponerar för muskelskada. Efter en skada blir muskeln något kortare, och om man dessutom inte åtgärdar detta kan nya småbristningar uppstå, varvid smärta uppstår. Se över din träningsrutin och försäkra dej om att du har tillräckligt god segmentell muskelsmidighet och rätt kvalitet på den styrka du använder i ditt idrottande.