Smärta i baksida lår

Fråga:

Hej!

Jag har sedan två år tillbaka haft problem med mitt högerlårs baksida. Det började när jag skulle lyfta upp en kompis som låg på golvet. Det knäppte till in mot rumpan, men det gjorde inte så ont. Några dagar efteråt lirade jag fotboll och då kändes det efteråt som en sträckning. Det blev bättre några dagar senare och jag spelade mer fotboll. Det kändes hela tiden när jag lirade, men inte så värst mycket, ända fram tills att jag drog på ett högerskott i en match. Hade fruktansvärt ont efter det. Vilade någon vecka, sedan lirade jag igen, trots att det inte var helt bra. Och så höll jag på hela sommaren tills jag försökte vila ifrån aktivitet i några månader hösten -09, men det försvann aldrig helt. Jag höll mig ifrån idrottande ända fram tills sommaren, så kunde jag lira fotboll utan några större svårigheter, bl.a. tre 90-minutersmatcher. Sedan kom det tillbaka efter en löpvända i september -10. Sedan dess har jag knappt idrottat nånting.

Jag har varit till två olika kiropraktorer. Den ena säger att det är falsk ischias, något som jag ska rehabilitera bort med hjälp av att ligga på triggerpunkterna i stjärten med en tennisboll (som jag nu bytt ut mot en utomhusbandyboll). Jag kände att de punkterna fanns då det smärtade på de ställen jag haft ont då jag låg på bollen. Det blev bättre till en början efter att jag låg på de punkterna, men nu har jag kommit till en viss gräns då det inte blir bättre och punkterna nästan borta. Det gör fortfarande ont i låret. Jag har stretchat mycket på slutet och jag funderar på om det bara gör saken värre. Den andra kiropraktorn höll med om att det kunde vara falsk ischias, men han funderade också på om det var nåt mer, t.ex. muskulärt (något som den förstnämnde kiropraktorn avfärdade).

Som sagt det verkar inte bli bättre, därför funderar jag på om jag fått rätt diagnos. Det känns som att det är nåt i muskelfästet till sittknölen. Kan det vara en inflammerad/skadad slämsäck? Kanske det behövs en kortisonspruta, och hur får man en sån isåfall?

Väldigt tacksam för svar då jag det är väldigt psykiskt påfrestande att inte kunna göra det jag älskar allra mest – lira fotboll och innebandy!

Mvh Erik

Svar:

Falsk ischias är en kiropraktordiagnos, egentligen ett samlingsnamn (”slasktrattsdiagnos”) för smärtor i skinkregionen med utstrålning, som inte kan härledas till ischiasnervsmärta.
Jag förmodar att du råkat ut för en bristning i böjmusklerna (hamstrings, lårbiceps) eller i en muskel som för samman låren (”knipmukel”), i baksidan på låret. Det är en relativt vanlig företeelse att smärtan håller i sej, i synnerhet om man inte åtgärdar orsaken. En av olika möjliga orsaker till din nuvarande smärta kan man hitta i orsaken som gav dina besvär redan från början: Brister i muskelstyrkan och muskelkoordinationen. Man behöver undersöka din styrka (koncentriskt – excentriskt och snabba – långsamma fibrer) och koordination, och därvid bestämma vad du behöver förbättra. Vanligast vid den typ av skada du berättar om är bristande träning av snabba fibrer och excentrisk styrka. 
”Triggerpunktsbehandling” och kortisoninjektion är symptombehandling, vilket inte åtgärdar problemets orsak. Sök hos någon med idrottsmedicinsk utbilding och erfarenhet, din idrottsläkare eller naprapat/sjukgymnast med sådan inriktning, för närmare diagnostik och specifik träning.