Smärta i bröstet vid löpning

Fråga:

Hej! I samband med en psykisk kris under försommaren började jag löpträna som en del i att komma igen. Jag har försökt anlägga en målmedveten och regelbunden träning 3 ggr/v. Ganska hårt och resultathöjande då jag får en skön kick av det! Jag varvar löpning med styrketräning. Jag äter också den antidepressiva medicinen zoloft. För ca tre veckor sedan började jag få smärtor i brösten vid min löpning. Det har återkommit sedan dess. Kan även känna det i vila som ett tryck från mitten och mot höger sida. Särskilt en punkt strax ovanför höger bröstvårta gör ont när jag tycker där… som om något skulle vara inflamerat? Läser om att bröstsmärtor vid löpning inte är helt ovanligt. Är också orolig för att det skulle handla om kärlkramp. Eller är det biverkningar av medicinen… efter 2 månaders använadande? Jag skulle vara tacksam för vägledning i det här! Jag vill absolut inte sluta träna då jag upplevt stor psykisk stimulans i det… MVH Andreas

Svar:

Löpning är orosdämpande och stämningshöjande, vilket du redan märkt. Bröstsmärta hör dock inte till bilden, och bör tas på allvar. Emellertid är det inte vanligt med bröstsmärta på höger sida vid hjärt eller kärlrelaterade besvär – hjärtat sitter till vänster. Om besvären inte direkt är ansträngningsrelaterade, utan rörelserelaterade, talar detta för besvär från rörelseapparaten hellre än från hjärta/kärl. Mest vanligt är inflammation i bröstmuskeln eller i de muskler som sitter mellan revbenen och hjälper till i andningen. Någon gång kan smärtan komma från leden mellan något av revbenen och bröstbenet och kallas då Tietzes syndrom (Mb Tietze). Din antidepressiva medicin har sannolikt inte med bröstsmärtan att göra.
Vid bröstsmärta bör man ändå alltid försäkra sej om att det inte handlar om hjärtbesvär. Det görs bäst hos din husläkare, som lyssnar på hjärtat och tar ett EKG. Du bör inte vänta med detta.