Smärta i häl

Fråga:

Hej!
Följer löpprogram för att klara Sthlm halvmarathon på 2 timmar.
I lördags (förrgår) sprang jag veckans långpass på 14 km. När jag kommit halvvägs så kände jag att det började göra ont i vä häl vid nedslag, men jag fortsatte att springa. Efter en stund tog jag en gåpaus för att foten ville inte längre, när jag sedan började springa igen så fick jag en skärande smärta i nedslag, men dum som jag var fortsatte jag och lyckades ta mig runt de 14 km jag skulle springa. Har vilat i 2 dagar nu men det blir inte bättre.
Jag är inte svullen eller missfärgad. Jag går haltande, har problem att gå nedför trappor och kan inte gå upp på tå med vä fot. Försökte ta några försiktiga löpsteg inomhus, men det är inte att tänka på.
Jag vet inte riktigt var jag ska vända mig då det känns som om vårdcentralen kommer att säga åt mig att vila (förutfattad mening kanske), att åka in och sätta sig på akuten känns inte riktigt heller för det är ju inte akut i den meningen. Jag är dock orolig över att något har hänt med hälsenan och jag vill ju inte förvärra något som gör att jag inte kan återuppta löpningen så att jag kan springa halvmaran i september. Det är ju min stora utmaning i år!
Tacksam för alla råd och tips om vad jag kan göra och var jag kan vända mig för undersökning (om jag inte kan få tid hos er).
Tack på förhand! / Birgitta

Svar:

En diagnos på detta får man snabbast och bäst hos sin idrottsläkare, t ex hos oss på IMES.
Ont i häl vid nedsättning kan vara plantar fasciit, en bristning/överbelastning i fotsulans bindvävsplatta, vanligvis nära hälen. Det kan också bero på rupturerad hälkudde, som ger överbelastning av hälbenet, men det förstnämnda är vanligast.
Åtgärden är avlastning och översyn av skor. Ett bra val är ett tryckspridande helsuleilägg (INTE hälsuleilägg). Jag brukar i första hand välja Footlab AB:s ”Contour”, som finns att köpa på Intersport (350 SEK/per par). Dessa kan för bästa dämpning kombineras med asfaltjoggningskor. Hälkil, hälsporrering och liknande brukar inte räcka till.