Smärta i hälsena och lår
Hejsan,
Jag har tidigare varit flitig att träna men även tidigare plågats med de problem som nu åter igen dykt upp vid en kraftig ökning av träning. Symtomen är mycket ömmande hälsenor till den grad att en åtsittande strumpa skapar smärta och att löparskor/fotformade idrottsskor är omöjliga att ha på sig. Tidigare har jag då minskat på löpning och ökat med raska promenader samt annan konditionsträning som tex crosstrainer där jag helt enkelt behövt träna utan skor men nu är promenad uteslutet eftersom träningsskor inte kan användas. Utöver detta har jag smärtor i framsida lår (allra högst upp) som gör att knälyft är omöjliga. Jag är endast 28 år och blir orolig över symtomen. Jag är medveten om att överbelastning förmodligen är anledningen men skadan är nu skedd och hur ska jag förbättra detta? Har god muskulatur i ben för övrigt. Har tränat även med dessa begynnande smärtor men har nu tom lagt helkroppsövningar med FitVibe maskinen till sidan då jag är rädd att vibrationerna förvärrar lårsmärtan. Har ätit voltaren senaste veckan, men har inte känt någon skillnad förän när jag nu lagt träningen på is och det inte gör riktigt lika ont. Tacksam för svar kring anledning till uppkomst, vad det kan vara för skador samt hur detta ska botas!
Svar:
Förklaringen till hälsenebesvär är inte brist på vila, utan bristande kvalitet i någon av de egenskaper som du behöver för ditt idrottande, t ex någon styrkekvalitet (exempelvis excentrisk styrka), smidighet och/eller löpteknik. Mekanismen bakom skiljer sej dels från fall till fall och dels även beroende på besvärslokalisation, d v s om det sitter i hälsenans infästning i hälbenet eller längre upp.
Man måste alltså ta reda på var du har dina brister för att veta vad man skall åtgärda. Åtgärden är inte vila, utan att med tillräckligt hög kvalitet träna de delar som brister hos dej. Under tiden som du tränar skall du inte vila, men möjligen avstå från smärtande moment under fösta delen av rehabilitering och träna din kondition och koordination på annat sätt, t ex cross-trainingmaskin, cykel, roddmaskin eller annan icke-smärtande aktivitet.
Din idrottsläkare hjälper dej med diagnostiken och bedömningen av vad som fattas, och utifrån detta designar man en rehabplan.
Quick-fix finns tyvärr inte, och mediciner eller symptomhävande metoder brukar inte vara någon bra idé om man vill bli av med besvären för gott.