Smärta i höft relaterat till knäböj

Fråga:

Hej!
Sedan slutet av sommaren förra året har gjort knäböj med en frekvens på i snitt 2-3 ggr i veckan. Knäböjen är med stången på hyllan som bildas av trapezius vid skulderblader. Dvs relativt rätt långt ner. Fotplaceringen är med utåtvinklade fötter bredare än axelbrett där jag går djupare än parallellt. Skorna är platta med tunn sula. Jag tror att jag omedvetet under den här perioden kan ha succesivt kan ha flyttat in fötter något så jag står lite smalare. Men det rör sig nog om några cm i så fall.

För cirka sju veckor sedan maxade jag för första gången i knäböj. Dagen efter kände jag mig väldigt tight över höften. Trots detta körde jag ett tungt pass med mer volym än vad jag är van vid. Fortsatte att köra även fast tightheten fanns där. Det gjorde inte direkt ont i det här läget. För att undvika detta började jag stretcha höftböjaren och massera framsidan av höften genom att rulla över den på ett skumgummiförsett pvc-rör. Det blev lite ömt av det men det kändes som att det ändå släppte något. Genom uppvärmning kunde jag utföra mina pass utan någon tighthet då den släppte efter ett tag.

För cirka fem veckor sedan inledde jag ett knäböjsprogram med högre frekvens, volym och intensitet än vad jag är van vid. Under den här perioden blev det succesivt sämre och det började att smärta. Efter runt två veckor så avbröt jag. Då gjorde det ont i vila. Sedan dess har jag inte gjort några knäböj förutom med kroppsvikt för att se om det blir bättre.

Nu har jag vilat från knäböjen strax tre veckor. Det har blivit något bättre men det kan fortfarande göra ont i vissa lägen, och när jag utför ett knäböj. Det är svårt att lokalisera smärtan, den går över framsidan av höften med en viss dragning in mot ljumsken. I vila är det mer en molande smärta som kommer och går på kanske 2/10. Men går jag ner och gör ett knäböj blir det en intensivare smärta på kanske 4/10. Smärtan kan också komma ifall jag exempelvis ligger på rygg och lägger knät över på andra sidan kroppen. Och ifall jag står och rör knät upp mot kroppen, och även i utåtrotation därifrån.

Vad tror du att det beror på? Kan jag göra något för att det ska bli bättre fortare? Och finns det nåt jag kan göra för att undvika att det blir så här igen?

Tack för den här tjänsten!

Svar:

Tack för en bra beskrivning av besvären! Jag tror inte att problemet primärt är höftböjaren, iliopsoas, utan någon av adduktorerna (add magnus eller longus) som blivit överbelastad (med tanke på den lyftteknik du beskriver) Din benträningsfrekvens är alldeles för hög, med tanke på behovet av återhämtning, som i ditt fall uteblir till stor del, vilket gör din skada till ett utropstecken. Om du då dessutom ökar träningen innan det är helt läkt är risken för ytterligare skada stor, såsom det blivit i ditt fall.
Du bör låta undersöka dej hos din idrottsläkare om du har fortsatta besvär, för att få en korrekt och säker diagnos. Undvik att belasta på så sätt att det gör mer ont så långt som det behövs och smärtan gett vika. Dra ner på benträningsfrekvensen till max 1 pass/v – tänk mer på kvalitet än kvantitet.