Smärta i höft sedan fyra år tillbaka

Fråga:

Hej!
Har via bekant fått kontaktuppgifter till er. Jag har sedan snart fyra år tillbaka ont i vänster höft (Smärtan uppstod vid tennisspel) med en smärta som strålar en bit ner i låret när jag rör mig. Jag har under dessa år försökt med allt jag kan komma på och sökt all hjälp jag kan i XX där jag bor. Jag har varit hos naprapat, flera läkarundersökningar, gjort MR-röntgen, fått två kortisonsprutor i höften, gått på sjukgymnastik i 1,5 år men utan bättring. Har de senaste två åren inte gjort något har helt tappat tron på att få hjälp. Sedan november 2021 är smärtorna i vänster höft så svåra att jag har svårt att gå ens ett par tusen meter om dagen. Jag kan knapp lyfta vänster ben. Måste tex ta hjälp med händerna för att lyfta benet när jag ska gå in i en bil. Har även smärtor när jag är stilla.
Jag är 53 år och mitt liv i rörelse är helt begränsat.
Tack på förhand.

Svar:

Det låter som att du genomgått alla rimliga undersökningar utan att man fått det minsta napp. Det man kan undra är varför du gått i sjukgymnastik så lång tid som 1,5 år, och varför man inte avslutat och/eller diskuterat tillståndet tidigare. Man behöver veta vad alla dina behandlare/undersökare dragit för konklusion och vad deras förslag på åtgärd innehåller. Rimligt tänker man sig att pröva en behandling under 3 månader och därefter göra en utvärdering. Om man inte ser något resultat bör man avbryta eller byta strategi, inte pröva under 1,5 år. Och för att exempelvis få korrekt information av en MR-undersökning förutsätts att frågeställningen är adekvat och rätt fokuserad. Man kan inte ta vilken frågeställning som helst och ut rätt info. Kamerainställningen måste vara korrekt, vilket förutsätter att frågeställningen är noga övervägd. Output kräver rätt input.

Min gissning är att du har ett funktionellt tillstånd, med överbelastning som sedan övergått i förändrat rörelsemönster som förvärrat situationen. Man bör kunna få bättre förståelse genom att komplettera med att undersöka ditt rörelsemönster och löpsteg, samt göra en mer genomgående manuell undersökning.