Smärta i Höger skinkan/höft
Hej, jag är 21 år gammal och jag har haft problem med höften. Det började att jag hade ont i höger svanskota, sedan vänster, sedan kom det ner till höger skinka, sedan vänster, smärtan ligger liksom i mitten av skinkan och gör fruktansvärt ont. jag sover dåligt, vaknar många ggr om nätterna av att jag har ont av det. det är samma när jag ska lägga mig. ibland försvinner det ett tag , men kommer alltid tillbaka. jag har varit hos 3 läkare som sa att jag fick börja ta antinflammatoriska tabletter som jag gick på i 1 månad, men det hjälpte inte. sedan var jag hos en napprapat 2 ggr och det funka inte heller. det här har jag haft sedan september och börjar få lite panik av att inget funkar. Hade varit bra fall du kunde identifiera mitt problem så fort som du kan. MvH Olle
Svar:
Det finns för få uppgifter för att kunna ställa en klar diagnos. I höftregionen och skinkan finns många strukturer som kan spela roll. Du skriver inte heller något om vilken fysisk aktivitet du ägnat dej åt, vilket kan ge en vägledning. Emellertid är den vanligaste orsaken till ont mitt i skinkan att höftrotatormuskulaturen (ofta m piriformis) är inflammerad och/eller stram. Det uppstår vid överbelastning, en följd av att det saknas tillräckligt med styrka, koordination eller smidighet för att utföra de rörelser muskelgruppen utsätts för. Höftrotatorinflammation, såsom piriformistendinit, är relativt vanligt generellt inom idrott, t ex hos löpare. Behandlingen går ut på att förstärka de kvalitéer som inte räcker till. Fattas t ex tillräckligt smidighet behöver man effektivisera stretching.
När det gått så långt att sömnen störs behöver man definitivt åtgärda. F f a behövs en undersökning för att fastställa rätt diagnos, så att rätt åtgärd kan ordineras. Rätt åtgärd är att eliminera orsaken/orsakerna till att besvären uppkommit och nu undeerhålls. Det krävs då att du träffar en läkare med rätt kompetens och erfarenhet av behandling av detta. Voltaren eller andra antiinflammatoriska läkemedel åtgärdar inte orsaken, och är därför inte verksamt. Sök i första hand hos din idrottsläkare (t ex idrottsdoktorn.se) för detta.