Smärta i knäet

Fråga:

Hej! Sedan 14 års ålder har jag haft problem med mitt knä. Det har kännts som om det har hoppat ur led, och detta har skett flera gånger per år tills jag var 19 då det var synligt ur led. Fick därefter stora problem med mitt knä och fick gå hos en sjukgymnast i över ett år. Jag hade rejält ont och knäet var svullet flera månader efter. Jag kunde inte gå ”riktigt” på ca 2 månader och kunde inte börja springa försän efter 8 månader efter luxationen. Jag hade stora problem att träna lårmuskeln p g a smärta, har fortfarande problem med smärta vid träning av den muskeln. Knäet knäppte ofta och låste sig ibland. Tog under den tiden kontakt med en ortoped som gjorde en artoskopi, där man såg en skada på ledbrosket baksida som han ”hyvlade” till. Drygt 2 år efter händelsen har jag bara upplevt 1 gång att knäet hoppat ur led.
Jag kör regelbundet styrketräning blandat med kondition. Jag har fortfarande ont i knäet, och vid stor belastning blir smärtan värre och sitter i flera dagar efteråt. Det känns som det lätt blir irreterat. Jag har ingen spänst i det skadade knä och dålig kontroll i det, och upplever ibland att knäskålen glider. Jag får ont av att sitta på huk, stå på knäna för länge och sitta med benen i kors. Jag blir lätt ”stel” i knäet..
Jag har gjort en slätröntgen på knäet som inte visade något.
Jag har också haft kontakt med en naprapat som sa att min Q-vinkel var stor i knäet, han sa att han såg den tydligt, och att jag måste ha knäskydd vid fysiska aktiviteter. Och att det kunde bli aktuellt med en operation där man flyttade fästena i knäet.

Jag undrar om en knä luxation (samt flera upplevelser att den har hoppat ur led) verkligen kan ha orsaka så mycket besvär?
Efter artoskopin upplevde jag ju att min knä hoppade ur led igen, kan det har skadat ledbrosket igen? Vad gör man isåfall åt det?
Kommer jag alltid få ha smärtor i knäet? Jag är ju bara 20 år och om det känns såhär nu hur blir det då i framtiden?
Vad innebär egentligen en ökad Q-vinkel?

Svar:

Hej!
Jag tolkar det som att det är din knäskål som hoppar ur led, inte själva knäleden. Den smärta du beskriver talar för denna diagnos, liksom att man talat om din q-vinkel. Q-vinkeln är vinkeln mellan mittlinjen på knäskålssenan och mittlinjen på lårmuskeln (quadriceps). Om denna bedöms stor är det en riskfaktor för urledhoppade knäskål (patellarluxation). Om man inte lyckas med träning av koordination och stryka kan man diskutera att flytta knäskålssenans nedre infästning så att q-vinkeln blir mindre, och därmed få en stabilare situation.
Du behöver konsultera en knäortoped för att få diskutera detta och få besked om denna kirurgiska åtgärd skulle kunna ge dej en bättre situation. Om ortopeden är klok lyssnar denne på dina egna farhågor och smärtupplevelse, och ger dej klara besked om prognos.