Smärta i knät

Fråga:

Hej,

Jag är 25 år och har hela mitt liv varit väldigt aktiv och tränat 4-5 dagar i veckan (löpning, gymnastik, gym etc). Jag har aldrig någonsin haft problem med mina knän, men för 6 månader sedan så var jag och tränade (löpning och styrketräning med den egna kroppsvikten), nästa dag vaknade jag upp och kunde inte gå på mitt vänstra ben på grund av sådan smärta i knät, detta trots att jag inte känt någonting konstigt under träningspasset.

Nu 6 månader senare kan jag fortfarande inte göra någon som helst fysisk aktivitet, och jag upplever det som att jag inte får någon hjälp av läkare/sjukgymnast som fortfarande inte gett mig någon röntgen/scan utan vill vänta och istället ger mig stretchövningar och styrkeövningar trots att dessa inte hjälper.

Till en början fick jag rådet att vila och äta antiinflammatoriska, vilket jag gjorde i drygt en månad, smärtan var då praktiskt taget borta och jag testade att gå och simma, något som gjorde att jag hamnade tillbaka på ruta ett och knät gjorde lika ont igen. Det hela känns så konstigt eftersom smärtan inte kom gradvis, och jag heller inte känt att jag skadat eller överansträngt knät vid något tillfälle.

Om jag inte tränar, så känner jag oftast inte av någonting till vardags, men så fort jag försöker göra någon typ av träning så är smärtan lika stor som den var från första början oavsett hur länge jag vilat. Jag har testat simning och yoga men smärtan efteråt blir lika stor som om jag tagit en joggingtur eller gjort någon annan typ av träning. Knät är inte svullet och gör inte ont på utsidan, men jag har problem att gå i trappor och böja benet, ibland värker det i benet från strax ovanför låret till strax under knät och jag har problem att lyfta benet på natten när jag sover på grund av värken. Ofta känns det också som att det ”rör sig” inne i knät vilket känns väldigt obehagligt.

Nu har jag gått med detta så länge, och det börjar bli oerhört frustrerande eftersom jag inte får någon hjälp. Har du något förslag på vad som skulle kunna vara problemet/orsaka smärtan?

Mvh Josefine

Svar:

Det går inte att räkna ut vad som är orsaken till dina besvär enbart på din beskrivning. Mitt råd är att du antingen går tillbaks till den läkare som bedömde ditt knä och begär ett nytt ställningstagande, eller söker för second opinion någon annanstans, t ex hos idrottsläkare eller knäinriktad ortoped. 6 månader är en lång tid med rehab utan framgång, vilket normalt borde ha resulterat i en återremiss till läkare från din sjukgymnast.