smärta i ländryggen och övre delen av hamstrings

Fråga:

Jag löptränar regelbundet, cirka 7 mil i veckan och passen varierar mellan långa (2-3 mil) och snabba t ex intervaller samt ett par återhämtningspass. Sedan cirka 2 månader tillbaka har jag dock besvärats av smärta på höger sida av ländryggen samt smärta i båda hamstringsmusklerna (övre delarna). Ländryggen känner jag inte av när jag löptränar, men däremot kommer smärtan i hamstringsmusklerna efter cirka 7-8 kilometers löpning. Det stramar då ganska rejält och jag har problem med att ”ta ut stegen”. Ländryggen känner jag som sagt inte av när jag är i rörelse, men annars är smärtan relativt konstant och jag har svårt för att böja ryggen i många lägen. Nämnas bör även att jag brukar få lite olika problem (som t ex smärta i hamstringsmusklerna) när jag ökar mängd och intensitet i träningen, men att jag inte har gjort detta sedan i vintras. Sedan dess har jag legat på en ganska konstant nivå om 4-5 pass/vecka.

Min fråga nu är vad ni tycker att jag ska göra? Jag har tidigare varit hos bland sjukgymnaster och läkare (med andra idrottsrelaterade problem) utan att det har gett resultat. Finns det något jag själv kan testa på egen hand innan en ev. läkarkontakt?

Svar:

Osmidighet i bäckennära muskulatur är det första man tänker på med din symptombild, främst hamstrings, adduktorer, höftböjare och höftrotatorer. Detta bör bedömas och testats manuellt hos någon med sådan kompetens. Sök i första hand hos en riktig idrottsläkare (t ex hos oss på IMES/Idrottsdoktorn.se), eller hos någon sjukgymnast med OMT-utbildning och idrottsmedicinsk påbyggnad och erfarenhet.